Brzim odgovorima do novih investitora

Izmenom Zakona o ministarstvima, umesto Kancelarije dobićemo Upravu za brze odgovore -pod okriljem Ministarstva privrede. Mnogi gradovi i opštine već imaju servise koji pomažu građanima i privrednicima da se izbore sa glomaznom administracijom i dugotrajnom procedurom. Cilj je suzbijanje mita i korupcije kao i privlačenje investitora.

Ako građanin sam krene u postupak dobijanja građevisnke dozvole, izgubiće najmanje 269 dana čekajući dokumentaciju na šalterima. Kako bi svoje sugrađane poštedeo takvih muka grad Zrenjanin je pre više od godinu dana otvorio Kanacelariju za brze odgovore.

Pomogli su i Teodori Vlajić. Zahtev za proširenje jednog od prodajnih objekata u kojem radi, rešen je za dva dana.

"Nije nam bilo potrebno par meseci da se sačekaju ta dokumenta što smo čuli da se u nekim drugim gradovima dešava", kaže Teodora Vlajić.

Dobrom saradnjom sa lokanim javnim preduzećima do sada su rešili više od 1.000 zahteva, i izdali oko 150 građevinskih rešenja.

"Tu jedino nastaju probemi kada je potrebno da dobijemo saglasnost od nekih pokrajinskih ili republičkih organa. Ti rokovi su još uvek neopravdano dugi", kaže Duško Radišić iz Kancelarije za brze odgovore u Zrenjaninu.

Kancelerije za brze odgovore rade i u Kraljevu i Nišu. U Kragujevcu je to uprava za investicije. U opštini Lazarevac postoji šalter "One stop shop" na kojem se građevinska dozvola dobija za 48 sati.

I beogradska opština Voždovac na korak je do kancelarije za brze odgovore. Sada imaju prelazno rešenje - za privrednike, posebna soba u zgradi opštine.

"Mi tu dolazimo i savetodavno, da se posavetujemo sa čelnicima opštine kako da što bolje da radimo i da unapredimo i opštinu i naš privatan biznis", kaže privrednik Slađan Ristić.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić kaže da je cilj da se privrednicima izađe u susret.

"Da oni sa običnim građanstvom ne moraju da čekaju u redovima nego da dođu u našu kancelariju za privrednike gde sve njihove zahteve, ugovore i te stvari rešavamo u toj kancelariji, da kažem brzopotezno. Oni dok popiju kafu sa našim službenicama, njihov problem se da kažem reši", ističe Savić.

Investitore zanimaju jednostavne procedure 

Potencijalnog investitora ne zanima da li se država u koju ulaže naziva Srbija ili Hrvatska. Zanimaju ga cena, jednostavne procedure i efikasna administracija. Zbog toga su, između ostalih, Inđija, Ruma, Subotica, Sremska Mitrovica, opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem jer imaju kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj ističe da bi investitori na tim mestima trebalo da završavaju sve poslove oko pribavljanja papira, dozvola, plaćanja taksi, kako bi izbegli odlaske na više šaltera.

"Trenutno više od 80 lokalnih samouprava ima kancelaiju za lokalni ekonomski razvoj ali je mali broj onih koje su dostigle taj nivo da funkcionišu baš kao kacelarija za brze odgovore", kaže Radak.

Uprava za brze odgovore trebalo da bi da ispravi nedostatke lokalnih servisa ali i da ispuni predizborna obećanja - izdavanje građevinskih dozvola za 90 dana, uvođenje priključaka za struju i vodu za 15 dana.

Ona bi efikasnošću trebalo i da suzbije mito i korupciju, i namami nove investitore.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво