Читај ми!

Izgradnja ''Južnog toka'' u Srbiji od leta

Glavna izgradnja kopnenog dela "Južnog toka" u Bugarskoj i Srbiji počeće na leto ove godine, navodi "Gasprom". Ruska kompanija saopštava da će projekat biti realizovan strogo po planu.

Samo "Južni tok" može Evropi dati realne dodatne garancije energetske sigurnosti, rekao je šef "Gasproma" Aleksej Miler na sednici upravnog odbora kompanije.

Na sednici, tokom razmatranja izgradnje tog gasovoda, istaknuto je da će projekat "Južni tok" biti realizovan strogo po planu, saopštio je "Gasprom", a preneo Itartas.

U Bugarskoj će u najskorije vreme biti zaključen sporazum za nabavku opreme i materijala, građevinsko-montažne radove, obuku kadrova i puštanje u rad linije gasovoda, navodi se u saopštenju. U Srbiji se obavljaju isti radovi, precizira se u saopštenju "Gasproma", prenosi Tanjug.

U Mađarskoj se nastavljaju projektni i istraživački radovi i sprovode se procedure za prostorno planiranje i procene uticaja na životnu sredinu. U Sloveniji se takođe obavljaju radovi na prostornom planiranju i uticaju na životnu sredinu, a do početka leta će biti objavljen konkurs za projektovanje slovenačke linije gasovoda.

U Hrvatskoj se nastavljaju pripreme sporazuma akcionara zajedničke projektantske kompanije i usaglašavanje sporazuma i tehničkih specifikacija za izradu projektne dokumentacije.

U Makedoniji se nastavlja se izrada investicionog plana izgradnje ogranka gasovoda.

Sa svim tim zemljama potpisani su međudržavni ugovori o realizaciji projekta, podseća se u saopštenju Gasproma.

Na inicijativu austrijske strane, "Gasprom" je počeo da razmatra mogućnost izgradnje priključka gasovoda u Austriji, paralelno sa poslovima na izgradnji gasovoda koji se vode na teritoriji Slovenije.

Punim zamahom se obavljaju pripreme za polaganje morskog dela gasovoda Južni tok. Kompanije koje su pobedile na konkursu intenzivno rade na povećanju proizvodnje cevi za prvu liniju gasovoda.

Potpisani su ugovori za izgradnju tehničkih objekata na obalama Rusije i Bugarske za sve četiri linije. Već u maju ove godine počeće radovina na ruskoj obali, a u julu na bugarskoj. Na jesen će početi postavljanje cevi na morskom delu, precizira se u saopštenju Gasproma.

"Južni tok" će, navodi Itartas, omogućiti zemljama Evrope da izbegne tranzitne rizike vezane sa transport gasa preko teritorije Ukrajine.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво