Читај ми!

Radna grupa: U EPS-u ugrožen javni interes

Zbog niza propusta poslednjih mesnjeci u "Elektroprivredi Srbije" je ugrožen javni interes, saopštila je Radna grupa Ministarstva energetike za sigurnost snabdevanja energijom.

Kako se navodi u saopštenju, to je u utorak eskaliralo havarijom na transformatoru bloka B2 u Termoelektrani "Kostolac".

Tom havarijom elektroenergetskom sistemu Srbije naneta je direktna iindirektna šteta od oko 10 miliona evra, navodi se u saopštenju Radne grupe.

To postrojenje će narednih nekoliko nedelja biti van funkcije, a radna grupa izrazila je posebnu zabrinutost jer još nije zaključen ugovor o osiguranju imovine EPS-a.

"Reč je o teškom propustu menadžmenta EPS-a, koji ni posle višemesečne procedure nije uspeo da uspešno okonča tender za osiguranje svoje pokretne i nepokretne imovine, a sve do sada dostupne informacije govore da je taj postupak vođen nezakonito", navodi se.

Članovi Radne grupe su zaključili da, osim Antikorupcijskog tima Ministartstva energetike i internog revizora koga je tražio Nadzorni odbor EPS-a, koji se već bave tim slučajem, sve činjenice oko osiguranja imovine EPS-a treba da budu dostavljene i Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA).

Radna grupa je od komisije koju su formirali EPS i ćerka-kompanija termoelektrane i kopovi "Kostolac" zatražila da 24. aprila dostavi izveštaj o uzrocima havarije, kao i predloge privremenog rešenja postojećeg stanja, a potom i predloge za trajno rešenje sa preciznim rokovima izvršenja.

Osim havarije u TE-KO "Kostolac" među alarmantne propuste u radu EPS-a ubrojani su i loša reakciju menadžmenta u vanrednoj situaciji koja je nastala usled vremenskih nepogoda 16. i 17. aprila, kašnjenje remonta na postrojenjima EPS-a, problemi sa nabavkom osiguranja, problemi sa nabavkom brojila i nepovoljni izveštaji Vladinih regulatornih tela, navodi se u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво