Читај ми!

Novi propisi za uvoz polovnih automobila

Od danas počinje primena izmenjenog pravilnika za uvoz polovnih automobila. Pravilnik predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza.

Kontrolisanje upotrebljavanih vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija za kontrolisanje na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Na sajtu Agencije će blagovremeno biti objavljene informacije o potrebnoj dokumentaciji i načinu sprovođenja postupka kontrolisanja vozila, zatim uplatni računi za troškove sa iznosima, kao i adrese ispitnih mesta.

Agencija za bezbednost saobraćaja pripremila je odgovarajuću proceduru za ovu aktivnost trudeći se da budućim uvoznicima polovnih vozila omogući brzu i efikasnu uslugu.

Procedura počinje postupkom carinjenja, tako što će radnici Uprave carina omogućiti uvoznicima da prilikom smeštaja pod carinski nadzor vrše ujedno i izuzimanje vozila radi predmetnog kontrolisanja.

Uvoznik dovozi vozilo na ispitno mesto uz popunjen zahtev i potrebne dokaze o uplatama kao i sa originalnom saobraćajnom dozvolom, koja će nakon kontrole biti vraćena.

Ovlašćena organizacija o izvršenom kontrolisanju sačinjava zapisnik, a na osnovu toga Agenciji dostavlja izveštaj o kontrolisanju.

Na osnovu pozitivnog izveštaja izdaje se Uverenje o ispitivanju (kontrolisanju) vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, što se koristi u daljem postupku carinjenja odnosno registracije vozila.

Agencija će, od izdavanja tog uverenja, koje sadrži i podatak da li vozilo ispunjava uslove Uredbe o uvozu motornih vozila, izdavanje potvrda EURO 3 vršiti samo za vozila za koja Uprava carine u postupku carinjenja naknadno zatraži.

Svi postupci započeti pred carinskim organima zaključno sa 18.04.2014. biće sprovedeni po procedurama koje su važile do objavljivanja pravilnika, odnosno ta vozila neće biti podvrgnuta postupku kontrolisanja vozila.

Agencija za bezbednost saobraćaja postigla je punu koordinaciju aktivnosti sa Ministarstvom finansija - Upravom carina, Ministarstvom saobraćaja, kao i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bi početak primene tog pravilnika prošao nesmetano.

Agencija je predložila Ministarstvu saobraćaja odlaganje primene pravilnika, prvenstveno zbog utvrđivanja metodologije rada prilikom kontrolisanja vozila i obuke ljudi koji bi to obavljali, ali su ovlašćene institucije za ispitivanje vozila izrazile spremnost da odmah započnu taj proces.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво