Читај ми!

Dželetović: Efikasno telo za kontrolu javnih preduzeća

Novo vladino telo za kontrolu poslovanja javnih preduzeća imaće široke ingerencije jer je stanje u tim preduzećima alarmantno, rekao ekonomski savetnik SNS-a Milenko Dželetović. Novo telo će predlagati premijeru konkretne mere i delovati preventivno na sprečavanju "arčenja narodnog novca", podvukao Dželetović.

Prema najavama, buduća vlada Srbije će oformiti novo telo koje će kontrolisati rad javnih preduzeća. Sedam javnih preduzeća, od 25 čiji je osnivač Republika Srbija, u 2013. godini napravilo je neto gubitak od 51,4 milijarde dinara, podaci su Ministarstva finansija.

Ekonomski savet Srpske napredne stranke Milenko Dželetović tvrdi da će to biti efikasno telo koje će činiti tri do pet ljudi, i koje će direktno odgovarati premijeru.

"Zasmisao je da to bude efikasno, ali malobrojno telo koje će izmeniti način kontrole javnih preduzeća, ukloniti feudalizaciju iz javnih preduzeća. Do sada su pojedini ministri postavljali direktore po partijksom ključu, ne misleći o ekonomskim merama vlade", rekao je Dželetović, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Na pitanje iz koje struke će biti članovi novog tela, s obzirom na to da je delatnost javnih preduzeća širokog sprektra, Dželetović je objasnio da će rad preduzeća nastaviti da pratite njihovi upravni i nadzori odbori, a da će vladino telo biti samo kontrolor koji će nadzirati realizaciju poslovnih planova.

"Imaće široke ingerencije jer je alarmantno stanje u javnim preduzećima. U suprotnom neće ni biti efikasno", rekao je ekonomski savetnik SNS-a i dodao da će vladino telo pratiti, ne samo republička, već i lokalna javna i komunalna preduzeća.

Dželetović je istovremeno odbacio mogućnost da to telo ostane na savetodavnom nivou.

Kako je istakao, novo telo će predlagati premijeru konkretne mere i delovati preventivno na sprečavanju "arčenja narodnog novca".

"To će biti stručno telo od ljudi koji će moći da odgovore postavljenim ciljevima. Ne znaju se imena, ali je spisak sužen", rekao je ekonomski savetnik SNS-a, dodajući da će sa Aleksandar Vučić posle formiranja vlade izaći sa imenima članova tela.

Dželetović je, ipak, naglasio da postoji izvestan broj javnih preduzeća koja su u poslednjih godinu dana popravila svoje postovanje, uradili mnogo na restrukturiranju i ostvarila profite.

"Ti blagi pomaci ukazuju da su javna preduzeća, uopšte javni sektor, veliki rezervoar na kom možemo uštedeti", podvukao je Dželetović.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво