Читај ми!

Mihajlović: Otkrićemo ko je opljačkao energetiku

Jedan od naših zadataka je da otkrijemo javnosti ko je opljačkao srpsku energetiku i kako su pojedini tajkuni zaradili svoje prve milione, izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je za Naše novine rekla da su upozoravali da je EPS-u u periodu do 2012. naneta šteta neodgovornim poslovanjem i korupcijom kojom se novac iz javnog preduzeća prelivao u privatne džepove.

"Ukazivali smo na loše planirane remonte i nerealne planove uvoza u zimskim mesecima i zbog nekih slučajeva smo se već obratili tužilaštvu", rekla je Mihajlovićeva. 

Prema njenim rečima, tim za borbu protiv kriminala i korupcije Ministarstva energetike za godinu i po dana predao je tužilaštvu više od 30 završenih predmeta.

"Javnost Srbije mora da zna ko je opljačkao srpsku energetiku i kako su pojedini tajkuni zaradili svoje prve milione, jer su to isti ljudi koji danas drže predavanje kako treba da izgleda energetski sektor ili kako su im firme uspešne", rekla je ministarka.

"Ne može se više u četiri oka ugovarati izdavanje energetske dozvole, već postoje procedure, investitori koji žele da ulažu u obnovljive izvore energije nadmeću se na javnim pozivima, a komisije koje odlučuju sastavljene su od predstavnika raznorodnih resora, uključujući i policiju", navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, privrednog rasta nema bez investicija u energetskom sektoru - izgradnje novih elektrana, ulaganja u obnovljive izvore energetike, izgradnje gasovoda i produktovoda.

Mihajlovićeva kaže da je gasovod "Južni tok" veliki međunarodni projekat u kome je država Srbija mnogo više uradila nego neke druge zemlje.

"Ipak, najveću kočnicu predstavlja ponašanje 'Srbijagasa', koji državnoj komisiji za praćenje realizacije projekta nije dostavio sve tražene informacije, a preduzeli su i neke korake koji sa komisijom nisu bili dogovoreni.

Ali to pitanje će biti rešeno, jer 'Srbijagas' nije privatna firma već javno preduzeće, čiji je vlasnik država", rekla je Mihajlovićeva.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се