Kinezi hoće da grade "Fruškogorski koridor"

Vlade Srbije i Vojvodine planirale su da izdvoje po 200 miliona dinara iz budžeta za projektovanje novog puta između Rume i Novog Sada sa tunelom ispod Fruške Gore. Put je dugačak 33 kilometra i imaće obilaznice oko Rume i Petrovaradina.

Projekat je vredan 150 miliona evra i treba da bude završen do kraja godine, a radovi će početi 2015. godine. Razgovori koji su do sada vođeni sa kineskim partnerima o ovom poslu biće nastavljeni tek kada kompletna projektna dokumentacija bude gotova.

Ministar Igor Mirović je rekao da bi projektna dokumentacija mogla da bude potpuno gotova do kraja ove godine ili u prvoj polovini 2015. godine, a tačna vrednost radova znaće se kada bude završen projekat, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, kineski investitori su i dalje zainteresovani za gradnju tog autoputa i Ministarstvo regionalnog razvoja ima kontakte sa njima.

Mirović je dodao da će tek biti po završetku projekta biti razmatrano da li će se taj autoput finansirati kreditom ili, što je verovatnije, s obzirom na zaduženost zemlje, putem koncesije ili nekim drugim oblikom javno-privatnog partnerstva.

U narednih desetak dana biće raspisana javna nabavka i ugovor i izrada projektne dokumentacije bi mogla da počne već krajem maja ili početkom juna, izjavio je Mirović novinarima po završetku sednice Radne grupe za taj posao.

Takozvani Fruškogorski koridor biće dugačak oko 30 kilometara i imaće tunel kroz Frušku goru dodatne dužine tri kilometara i imaće po dve trake autoputa.

Mirović je kazao da će se je produžena trasa budućeg autoputa i da će se protezati od Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu do naplatne rampe Ruma.

U okviru izgradnje tog autoputa biće izgrađena i obilazacnica oko Petrovaradina u Novom Sadu i oko Rume.

Mirović je istakao da će taj autoput imati najduži drumski tunel u Srbiji, koji će biti jedan od najdužih u Evropi.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je da će fokus u realizaciji tog projekta biti na kvalitetu i izrazio očekivanje da će se za izradu projekta ponuditi kvalitetne firme, pre svega domaće ili iz Vojvodine.

On je kazao da će se tek onda pregovarati o finansiranju tog projekta, koji će dosta poboljšati saobraćajnu infrastrukturu u tom delu zemlju.

Protokol o pripremi projekta izgradnje brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume je potpisan 30. decembra 2013. godine.

Planirano je da u budućnosti taj autoput bude produžen do Šapca i Loznice.

Sednici Radne grupe su pristvovali predstavnici Vlade Srbije, Vlade Vojvodine, lokalnih samouprava Novi Sad, Irig i Ruma, Puteva Srbije, Koridora Srbije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи