Читај ми!

Gubitak u javnim preduzećima 51 milijardu dinara

Sedam javnih preduzeća, od 25 čiji je osnivač Republika, u 2013. godini napravilo je neto gubitak od 51,4 milijardi dinara, rečeno je "Tanjugu" Ministarstvu finansija.

Ubedljivo najveći gubitaš u protekoj godini je "Srbijagas", koji je, kako je nedavno rekao prvi čovek tog preduzeća Dušan Bajatović, 2013. završilo u minusu od 40 milijardi dinara.

Podsečanja radi, u 2012. godini "Srbijagas" je imao gubitak od 37,3 milijarde dinara.

Među sedam najvećih gubitaša, prema podacima Ministarstva finansija, osim "Srbijagasa" su i "Putevi Srbije", "Resavica", "Zavod za udžbenike", JP za skloništa, JP "Emisiona tehnika i veze" i JP "Nuklearni objekti Srbije".

Kako navode u tom ministarstvu, Srbija ima i 665 javnih preduzeća koja obavljaju komunalnu delatnost, a čiji su osnivači Autonomna pokrajina ili jedinice lokalne samouprave.

Među njima je 210 javnih komunalnih preduzeća napravilo prošle godine poslovni gubitak od 3,1 milijardu dinara.

"Za javna komunalna preduzeća iznosimo podatke o poslovnom gubitku a ne neto gubicima, zato što nemamo zvanične finansijske izveštaje koje predaju Agenciji za privredne registre i Centru za bonitet- bilans uspeha i bilans stanja", navode u Ministarstvu finansija.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić kritikovao je ponašanje menadžmenta u javnim preduzećima, ističući da "oni ne rade za svoja privatna preduzeća već za državu".

Uprkos monopolskom položaju srpska javna preduzeća donose gubitke, naveo je Vučić posebno pominjući Srbijašume i Državnu lutriju Srbije.

Vučić je rekao i da država na ovaj ili onaj način upumpava 150 miliona evra u Železnice, a da preduzeće posluje s gubitkom te "železnicu de fakto nemamo".

Takva praksa mora da se prekine, rekao je i najavio da će tome doprineti uvođenje pofesionalnog menadzmenta u javna preduzeća.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво