Читај ми!

Groznica internet šopinga

Za poslednje tri godine utrostručio se broj onih koji trguju na internetu u Srbiji. Statistika pokazuje da se u zemljama u razvoju elektronsko poslovanje razvija duplo brže nego u jakim evropskim ekonomijama.

U Srbiji se odavno trguje na internetu, ali poslednjih godina elektronska trgovina raste značajno brže od svih ostalih oblika trgovanja. Elektronska trgovina je naziv konferencije koja se po 14. put održava na Paliću, dakle još od vremena kada se o njoj više maštalo nego što se radilo. RTS je ove godine glavni medijski sponzor konferencije.

Miljana Nimčević je prva u Srbiji prodala automobilsku gumu - preko interneta. Iako joj se studije književnosti se i nisu mnogo isplatile, elektronska trgovina jeste. Mada nije tako izgledalo kada je pre više od pet godina pokrenula internet prodavnicu.

"Bilo je onako nadrealno, ako vratim film ne bih mogla da zamislim da sam sada ovde. Definitivno je elektronska trgovina u zamahu", kaže Miljana.

Veliki rast vidi se u broju korisnika, pokazuju podaci sa 14. E-trgovine. Na internetu je 2011. godine u Srbiji kupovalo 400.000, a prošle godine gotovo milion ljudi.

Miloš Obradović, marketing menadžer u "Vinvinu" kaže da će kao mobilni telefoni i platne kartice, elektronska trgovina doći će do svakog korisnika, jer je neizbežna. Takva vrsta trgovine je, prema njegovim rečima, praktičnija i lakša.

To potvrđuju i prodavci kojima je elektronska trgovina prvenstvena, ali i onima kojima je sporedna delatnost.

"Pored 60 radnji koje imamo, onlajn prodavnica bi bila najveća prodavnica po prodaji i po prometu", kaže Obradović.

"Svakog dana imamo nekoliko stotina novih članova, tako da sada imamo oko pola miliona članova na terotoriji Srbije", rekla je Anđelka Ducić iz "Limunda".

Prosečan srpski internet kupac ima između 30 i 40 godina. To je muškarac sa natprosečnim primanjima, ali sa prosečnim obrazovanjem. Dnevno provodi tri sata na internetu, gde i kupuje - jednom mesečno.

Milan Kovačević iz "Gemiusa" kaže da se promenila svest ljudi. "Ljudi shvataju da internet trgovina nije ni egzotična, ni neobična, ni aktivnost nekih američkih frikova, već svakodnevna potreba kao što je potreba odlazak u prodavnicu", istakao je Kovačević.

Neodstaje još koraka da bi onlajn trgovina u Srbiji postala dominantnija. Internet preduzetnicima u odnosu prema kupcu fali jednostavan, povoljan i masovan način plaćanja. Brza i sigurna isporuka, ali i odgovarajući zakoni koji će do kraja definisati elektronsko poslovanje.

Statistika pokazuje da se u zemljama u razvoju, među kojima je i Srbija, elektronsko poslovanje razvija duplo brže nego u jakim evropskim ekonomijama. Ipak, potrebna je gotovo decenija da dostignemo njihov nivo.

"Očekujemo da ćemo taj nivo dostići u narednim godina, posebno imajući u vidu nameru države da informacione tehnologije postavi kao jedan od pririteta s jedne strane, a s druge strane je sve veće razumevanje i administracije i privrede da je neophodno da deo svog funkcionisanja prebace na internet", kaže Stefan Lazarević, državni sekretar Ministarstva trgovine.

Mada još zaostaje za tradicionalnim načinom plaćanja, čini se da se i u Srbiji, elektronsko poslovanje postaje sve masovnije. A pokazalo se da je korist velika i za građane i za privredu.

Elektronska trgovina ne favorizuje velike igrače, posebno podstiče mala i srednja preduzeća i štedi i vreme i novac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво