Читај ми!

Krediti u švajcarcima pred sudom

Prvo ročište po prvoj kolektivnoj tužbi protiv tri domaće banke zakazano je za 16. jun, kažu u udruženju građana "Efektiva". Podneli su tužbu u ime oko 8.000 korisnika kredita u švajcarskim francima i to zbog nedopuštenog ugovaranja valutne klauzule u švajcarskim francima i samovoljne promene kamatnih stopa.

Klijent Zoran Đurđević je 2008. godine podigao stambeni kredit vezan za švajcarski franak u vrednosti 100.000 evra. Prvih nekoliko meseci rata mu je bila 700 evra, a onda je počela da raste, kao i njegov dug.

Đurđević kaže da danas posle pet godina otplata rata i glavnica duguje "Pireus banci" 120.000 umesto 100.000, za koje se zadužio 2008. i rata mu je 1.050 evra.

I dalje, kaže, rate plaća na vreme jer stan izdaje i pozajmljuje novac od prijatelja, ali neće moći još dugo.

Banka nije pristala da mu odobri grejs period i zato je odlučio da je tuži preko udruženja građana "Efektiva". I posle godinu i po čekanja, i proglašavanja sudova za nenadležne, Prvi osnovni sud zakazao je pripremno ročište za 16. jun.

Dejan Gavrilović iz udruženja građana "Efektiva" rekao je da su tužbom obuhvatili "Eurobanku", "Pireus banku" i "Hipo banku", jer smatraju da imaju najviše izdatih kredita.

"Reč je o broju od 8.000 do 10.000 ugovora o kreditu. Deo tužbenog zahteva koji se odnosi na korekciju kamatnih stopa - računica pokazuje da je u pitanju čak 10.000.000 evra", kaže Gavrilović.

Tužene banke o tužbi ne žele da govore. Moguće je, kažu upućeni, da sud presudi da su banke dužne da vrate novac koji su naplatile na osnovu samovoljnog dizanja kamata, jer su takve odluke već donete po više pojedinačnih tužvi, a to je preporučila i Narodna banka.

"Ne postoji osnov za onaj deo tužbe koji se odnosi na deviznu klauzulu, jer u to vreme nijedna strana nije mogla znati niti da utiče na kretanja na deviznom tržištu kada su u pitanju kamatne stope i odnos švajcarca, dinara i evra, tako da osnov za to realno ne postoji", smatra ekonomista Hasan Hanić. 

Spor će kaže potrajati, a u prilog očekivanja klijenata ne ide ni nedavna odluka Ustavnog suda, po kojoj u Srbiji više nije moguće podnositi kolektivne tužbe.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво