Читај ми!

Deponija u Vinči po svetskim standardima

Beograd bi za dve do dve i po godine trebalo da dobije savremenu deponiju u Vinči sa postrojenjem za električnu i toplotnu energiju i pogonima za separaciju i reciklažu otpada u šta bi, kako je procenjeno, trebalo da se uloži 250 do 300 miliona evra.

Ministarka energetke, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je da je to fantastičan razvojni projekat i mogućnost da se dodatno zaposle ljudi i da grad zaradi, prenosi Beta.

Navela je da to ministarstvo sa Gradom Beogradom radi na rešavanju problema deponije u Vinči kako bi se zadovljili svi ekološki, energetski i ekonomski zahtevi.

Mihajlovićeva je novinarima u Skupštini Beograda, nakon prve sednice novoformirane komisije za izgradnju postrojenja za skladištenje i odlaganje otpada komunalne deponije Vinča, rekla da će narednih meseci biti urađena studija izvodljivosti koja će pokazati najbolji model finansiranja, ali i odrediti koje tehnologije prerade otpada će biti korišćene.

"Nisu još uvek urađene procene koja količina toplotne i električne energije će biti moguća da se dobije preradom smeća, što će se znati za nekoliko meseci kada se uradi studija opravdanosti", navela je Mihajlovićeva i dodala da je planirano i proširenje deponije za oko 130 hektara.

Ministarka zaštite žvotne sredine je istakla da je deponija u Vinči "najneuređenija u Evropi" i da se u nju dnevno baci 1.500 tona otpada.

Mihajlovićeva je ocenila i da je radnu grupu koja se bavi rešavanjem problema deponije u Vinči za mesec i po dana "uradili mnogo više nego što je urađeno u prethodnih šest godina".

"Rešavanje problema deponije u Vinči početo još 2007. godine, a prethodni gradonačelnik Beograda zaustavio je taj proces", rekla je ministarka i ocenila da je zbog stanja u kome se nalazi vinčanska deponija "ekološka bomba".

Podsetila je i da su pre šest godina za učešće u projektu deponije Vinča bile zainteresovane 23 kompanije.

"Vlada Srbije je 2007. donela odluku da se u slučaju ulaganja u deponiju Vinča ide na koncesiju i pripremila je osnovu da grad krene da rešava to pitanje, ali se to nije desilo. Stvar je zaustavljena i mi ćemo to da pokrenemo", rekla je Mihajlovićeva.

Mali: Prvo rešavanje vlasništva, pa rekonstrukcija

Predsednik Privremenog orhana Beograda Siniša Mali je rekao je da deponija u Vinči trenutno jedan od najvećih problema grada, ali je, kako je naglasio, istovremeno i "velika šansa za njegov dalji razvoj".

"To smo prepoznali i zato smo zajedno sa Ministarstvom energetike oformili komisiju koja treba da reši pravno-imovinske odnose na deponiji Vinča jer tu postoji oko 300 parcela čija vlasnička struktura nije u potpunosti definisana", rekao je Mali.

Kako je naveo, u narednih nekoliko meseci trebalo bi da se to reši, kako bi se stvorio pravni osnov za početak rekonstrukcije deponije.

"Sa Ministarstvom energetike smo formirali i radnu grupu koja se bavi definisanjem najboljeg načina da se nađe partner za deponiju, kako bi se izgradili kapaciteti neophodni za njeno čišćenje, recikliranje otpada i proizvodnju električne energije", rekao je Mali.

Precizirao je da će studija izvodljivosti pokazati da li će rekonstrukcija i proširenje deponije u Vinči biti urađena kroz javno-privatno partnerstvo, koncesija ili neki drugi vid saradnje.

"Očekujemo da ćemo jasnu sliku po pitanju strukture samog projekta u smislu modaliteta saradnje sa partnerima imati na jesen ove godine, a početak saradnje možemo da očekujemo na proleće naredne godine", rekao je Mali.

Mali je objasnio da je strateški partner za taj projekat neophodan, jer grad nema sredstava za finansiranje te investicije.

"Mi želimo da uložmo deponiju, odnosno smeće kao resurs, a da neko drugi uloži u infrastrukturu", rekao je Mali.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи