Privrednici u raljama taksi

Osim ekonomske krize i različitih poreza, privrednike u Srbiji opterećuju i parafiskalni nameti. U poslednjem popisu, koji su uradili NALED i Kancelarija za saradnju s civilnim društvom, USAID, identifikovano je gotovo 400 neporeskih nameta.

Privrednici često ne znaju šta sve plaćaju ni da li su izmirili sva neporeska dugovanja. 

Koliko različiti nameti opterećuju privatni sektor pokazuju primeri iz Kraljeva. Na spisku onoga što mora da se plati su fiskalni i parafiskalni nameti pa privrednici moraju da štede u svom dvorištu.

Rade Janjić iz kraljevačke firme "Radijator inžinjering" kaže da je u prošlom mesecu morao da smanji radno vreme za pet sati.

"Izvoz još nije počeo kao što se radi od avugsta do kraja godine i morao sam da sredim radno vreme", objašnjava Janjić-

Osim poreza privrednici u Srbiji plaćaju 384 taksi, od kojih su čak dve trećine, odnosno 247 parafiskalni nameti, što znači da za njih od države ne dobijaju povratnu uslugu ili njihova vrednost ne odgovara plaćenom iznosu.

Do spiska svojih parafiskalnih obaveza dužnici ne stižu jednostavno.

Često tek kad zatvaraju firmu saznaju da nisu izmirili obavezu, kaže Milan Stefanović iz USAID-ovog tima za regulatorne reforme u privredi.

Problem je, kaže, što nije sve uređeno zakonom, već podzakonskim aktima, što je važno kod investicionog planiranja koje traje više godina i kad se pojavljuju novi nameti.

Privrednicima je na raspolaganju informacioni registar parafiskalnih nameta iz 2012, godine, a u pripremi je novi u koji bi trebalo da budu uključene promene u prethodne dve godine.

Ipak, stručnjaci kažu da bi značajno bilo da dobijemo registar koji bi imao javni karakter.

"Treba primeniti zakon koji sadrži dobra rešenja i treba pojačati kapacitete i nadzorna ovlašćenja organa i dosledno sprovesti da se za jednu uslugu plaća jedna taksa, a ne kao da sada da se zovu naknade, takse za istu uslugu", kaže Stefanović.

Pre dve godine evidentirano je 371 neporesko davanje. U međuvremenu, država je ukinula 71 namet sa ove liste, ali su prethodne godine, boljom evidencijom registrovana 84 nameta koja tada nisu popisana.

Uprkos najavama iz Vlade da će se ići ka finansijskom rasterećivanju privrede, za poslednje dve godine uvedeno je devet novih nameta.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво