Uručeni sporazumi za izgradnju malih hidroelektrana

Ministarka energetike Zorana Mihajlović potpisala je sa predstavnicima 20 lokalnih samouprava Memorandum o zajedničkoj saradnji na izgradnji malih hidroelektrana snage 60 megavata. Rekla je da će izgradnja novih malih hidroelektrana za zemlju značiti 200 do 250 miliona evra ulaganja i novo zapošljavanje.

Čelnicima 20 gradova i opština uručeni su sporazumi o saradnji za izgradnju malih hidroelektrana. Na javni poziv za dodelu 143 lokacije za izgradnju mini hidroelektrana pristiglo je skoro 400 prijava, rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, i istakla da se u izgradnji takvih objekata angažuju porodična, mala i srednja preduzeća.

"To za Srbiju znači blizu 60 megavata snage od novih hidroelektrana, 200 do 250 miliona evra investicija i zapošljavanje, ali najvažnije je što će lokalne samouprave moći da očekuju ubrzani razvoj", rekla je ministarka.

Sporazumom sa čelnicima opština predviđa se saradnja Ministarstva energetike i lokalnih samouprava u informisanju investitora zainteresovanih za izdavanje energetskih dozvola.

Ministarka je najavila da će svakoj opštini u Srbiji biti dodeljen službenik Ministarstva energetike koji će biti "mentor za investicije" u tom sektoru i "voditi računa" o mini hidroelektranama.

Rekla je da su u drugom javnom pozivu za dodelu lokacija za hidroelektrane, raspisanom 30. decembra 2013. godine, bile zastupljene i nerazvijene opštine, i ocenila da između lokalnih vlasti i Vlade Srbije postoji "dobra koordinacija".

Sporazum je danas uručen rukovodiocima Niša, Zaječara, Rekovca, Lučana, Čajetine, Novog Pazara, Aleksinca, Vranja, Dimitrovgrada, Žagubice, Leskovca, Despotovca, Knjaževca, Krupnja, Paraćina, Kuršumlije, Svrljiga, Malog Zvornika, Golubca i Valjeva.

Gradonačelnici Niša i Leskovca, Zoran Perišić i Goran Cvetanović, i zamenik gradonačelnika Vranja Boban Stanković zahvalili su Ministarstvu energetike i izrazili nadu da će takođe biti ubrzana procedura izdavanja dozvola za rad investitorima u drugim oblastima.

broj komentara 0 pošalji komentar