Četrdeset miliona Amerikanaca siromašno

Sudeći po broju siromašnih, ekonomska situacija u Americi najlošija je u poslednjih dvanaest godina. Četrdeset miliona Amerikanaca živi u siromaštvu. Prošle godine ispod granice siromaštva spustilo se dva i po miliona ljudi.

Iako Bela kuća i američki analitičari kažu da kriza jenjava i da država može da smanji pomoć posustaloj ekonomiji, sudeći po broju siromašnih, ekonomska situacija u Americi najlošija je u poslednjih dvanaest godina.

Četrdeset miliona Amerikanaca živi u siromaštvu. Prošle godine ispod granice siromaštva spustilo se dva i po miliona ljudi.

Deniz Gidri život se preokrenuo onog trenutka kada je njen suprug otpušten sa dobro plaćenog posla. Domaćica koja brine o troje dece, morala je da preuzme deo tereta i počne da zarađuje.

Gidri kaže da jedva postiže da radi na tri različita mesta i da joj je najteže što decu jedva viđa.

Kako bi izbegli da im banka oduzme petosobnu kuću koju su kupili na kredit, a koji više ne mogu da otplaćuju, Gidrijevi su se preselili u kamp prikolicu.

Erik Hil preselio se prošle godine u Njujork iz Severne Karoline sa namerom da radi kao zidar. "Svako ima želju da ostvari nešto u životu i da se izdržava radom", rekao je Hil.

Tržište nekretnina je, međutim, zamrlo i Erikova petočlana porodica morala je u sklonište za beskućnike. To su samo dve od pola miliona porodica koje su se u 2008. godini uvrstile u siromašne, odnosno tokom godine imale prihod manji od 22.025 dolara, što je granica siromaštva u Americi.

Siromašan svaki sedmi stanovnik SAD

Analitičar Nensi Katen kaže da sve više porodica ne zarađuje dovoljno za život, pa čak i oni koji rade ne mogu da održe korak sa rastućim troškovima.

Svaki sedmi od 300 miliona stanovnika Sjedinjenih Država smatra se siromašnim, pa je stopa siromaštva 13,2 odsto, najveća od 1997. godine.

Analitičari kažu da bi bila i veća kada bi se modernizovao model za izračunavanje granice siromaštva, a sadašnji ne zna za troškove savremenog čoveka. Osim toga, statistika ne obuhvata prve mesece 2009. godine, kada je po nekoliko stotina hiljada radnika ostajalo bez posla.

Ted Vajzberg broker ističe da je sve toliko zastrašujuće da ljudi samo mogu da se pitaju šta se dešava sa državom.

I Endru Luen je otpušten u aprilu iz njujorške filijale "Dojče banke", ali njemu je ekonomska kriza postala izvor zarade. Luen za posetioce Njujorka organizuje dvočasovni obilazak Vol strita i finansijskih institucija, objašnjavajući kako i koliko je svaka kriva za težak život običnih Amerikanaca.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара