Читај ми!

Finska kompanija zainteresovana za FAP

Radna grupa za Fabriku automobila u Priboju preporučuje Vladi Srbije da nastavi započete pregovore sa renomiranim finskim proizvođačem specijalnih kamiona, kompanijom "Sisu Auto". Povezane firme koje nisu u vezi sa proizvodnjom kamiona, treba odmah da se izdvoje iz matičnog preduzeća, smatra Radna grupa.

Radna grupa za FAP koju je u oktobru formirala Vlada Srbije posle protesta radnika FAP-a, blokade pruge Beograd-Bar i dogovora s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, preporučila je Vladi da započne pregovore sa finskim proizvođačem specijalnih kamiona "Oy Sisu Auto".

Finska kompanija je zainteresovana za preuzimanje 100 odsto vlasništva nad FAP-om, u kojem bi proizvodila svoj poznati visokospecijalizovani model kamiona za polarne uslove, ostale komponente za druge modele kamiona i delove svog vojnog programa.

Specijalni kamioni kompanije "Sisu Auto" baziraju se na motorima i tehnologiji "Mercedes-Benza" najnovije generacije, navodi se u saopštenju Radne grupe i podseća da je kompanija "Sisu Auto" 24. februara uputila Vladi inicijalnu ponudu za preuzimanje FAP-a, uz uslov da dugovi FAP-a budu rešeni i bez povezanih društava.

Finska kompanija je spremna da u FAP-u zaposli oko 600 radnika.

Planiraju da kamione proizvedene u Priboju plasiraju i na tržište Rusije.

Novi vlasnik trebalo bi da zadrži postojeće radnike i donese nove tehnologije, znanje i tržište, kaže predsednik Radne grupe za FAP Jerg Heskens.

Heskens je dodao da je Radna grupa sigurna da na ovaj način, posle 20 godina, FAP postaje profitabilna firma.

Predsednik štrajkačkog odbora FAP-a Milorad Dragaš rekao je za RTS da je preporuka Radne grupe da delovi korporacije koji nemaju veze s proizvodnjom kamiona, poput hotela, toplane i Livnice, po hitnom postupku budu izdvojeni iz matičnog preduzeća.

Prema njegovim rečima, od svega što je dogovoreno s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem 31. oktobra u Priboju, ostalo je još samo upošljavanje kapaciteta.

Socijalni program je završen i na osnovu toga iz firme je otišlo 445 radnika, postignut je dogovor o lečenju radnika u ustanovama Zdravstvenog centra Užice i isplaćena je jedna plata i tri minimalca.

Iz pogona montaže pola godine nije izašao nijedan kamion. Sudbina najveće firme u kraju, koja je svojevremeno izgradila ceo jedan grad, od životne je važnosti i za ceo Priboj, zbog čega se nestrpljivo očekuje dolazak investitora.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи