Читај ми!

Ilić: "Beograd na vodi" šansa za građevinare

Najmanje 20.000 domaćih građevinara moglo bi da se zaposli na projektu izgradnje poslovno-stambeno-kulturnog kompleksa "Beograd na vodi", kaže Velimir Ilić.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić rekao je da bi na projektu izgradnje poslovno-stambeno-kulturnog kompleksa "Beograd na vodi" moglo da se zaposleni najmanje 20.000 domaćih građevinara.

"Računa se da će u kontinuitetu na tom projektu raditi nekoliko desetina hiljada građevinara. Ako se sada na saobraćajnom Koridoru 11 u ovoj fazi angažuje 5.000 putara, sigurno je da će biti 20.000 radnika koji će raditi u kontinuitetu na projektu Beograd na vodi", naveo je ministar građevine.

Ilić je na skupu Privredne komore Beograda "Kafica sa privrednicima", koja se održava u okviru projekta "Beograd grad investicija", naveo da je to šansa za domaću građevinsku industriju.

Ocenio je da su svi veliki projekti u Beogradu pokretači čitave Srbije i dodao da je "red da se forsiraju velike investicije za koje su zainteresovani strani ulagači".

"Nijedan grad u Evropi ne drži 88 hektara zemlje zarobljene železnicom u centru grada kao što je to slučaj u Beogradu", naveo je Ilić i zapitao se šta će teretni vozovi i opasan teret u centru grada ili prateći objekti poput ložionica ili perionica.

Ilić je naglasio da Ministarstvo građevinarstva i urbanizma podržava taj projekat i da će maksimalno pomoći oko dokumentacije.

Udruživanje građevinskih firmi

Dodao je i da su završeni idejne projekte mosta na Dunavu kod Vinče koji je jedan od ključnih mostova koji se mora uraditi da bi se obilaznica kod Beograda završavala i železnički saobraćaj izmestio iz centra grada.

Ilić je dodao i da je bitno da se domaće građevinske firme udružuju i prave konzorcijume, kako bi lakše došle do posla.

Prema njegovim rečima, i završetak izgradnje buduće centralne železničke stanice u Beogradu, Prokop povezan je sa realizacijom projekta "Beograd na vodi".

Ilić je ocenio da će troškovi završetka izgradnje Prokopa sada biti manji, jer će se najpre završiti samo deo koji je vezan za normalno funkcionisanje železničkog saobraćaja, dok su ranije planirani komercijalni i stambeni sadržaji sada redukovani zbog izgradnje "Beograda na vodi".

"Najbitnije je da je zemljište na kome je Prokop upisano kao vlasništvo 'Železnice Srbije', što će omogućiti da se zna kako će se u fazama projekat završavati", rekao je Ilić.

Izdate dozvole za projekte vredne tri milijarde evra

Ilić je naveo da je njegovo ministarstvo prošle godine izdalo dozvole za infrastrukturne poslove vrednosti tri milijarde evra, ne računajući železnicu i koncesije za drumski Koridor 11.

Na skupu u Privrednoj komori Beograda, Ilić je pozvao investitore koji imaju problema s dobijanjem građevinskih dozvola, a da su imovinsko-pravni odnosi rešeni, da se jave Ministarstvu građevinarstva da bi se postupak završio u kratkom roku.

Prema njegovim rečima, nacrt novog zakona o planiranju i izgradnji, koji bi pored ostalog ubrzao donošenje grdajevinskih dozvola, nova vlada i Skupština mogle da usvoje odmah nakon izbora, jer je dobio sve saglasnosti i dozvole, uključujući i uvažene primedbe Ustavnog suda Srbije.

Prema njegovim rečima, do kraja meseca znati konačni podaci o broju novih zahteva za legalizaciju nelegalno sagrađenih objekata, kao i visina naknada za plaćanje legalizacije.

"Lokalne samouprave su bile dužne da pošalju podatke o broju novih zahteva za legalizaciju, kao i o visini naknada i eventualnim olakšicama plaćanje", rekao je Ilić.

Naveo je da će iznos visine naknade za legalizaciju odrediti svaka opština ili grad pravilnikom koji je već trebalo da pošalju resornom ministarstvu koje će biti kontrolni organ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво