Читај ми!

Vrbas, naplata indirektnog grejanja

Gradska vlast u Vrbasu odlučila da 133 domaćinstva koja su odjavljena sa daljinskog grejanja moraju da plaćaju 30 odsto računa jer ih greju zidovi komšija. Ta domaćinstva negoduju zbog odluke, a nadležni ističu da se drugi korisnici žale jer im isključeni komšijski radijatori smanjuju kvalitet grejanja. Novi Zakon o energetici trebalo bi jasnije da reguliše pitanje isključenja.

Za indirektno grejanje iz toplana do sada se nije znalo. Da ono ipak postoji najpre su saznali u Vrbasu. Prema odluci gradske vlasti 133 domaćinstva koja su odjavljena sa daljinskog grejanja moraće da plaćaju 30 odsto računa jer ih greju zidovi komšija.

U Javnom komunalnom preduzeću "Standard" kažu da više ne mogu da snose troškove grejanja za te stanove i da je sve po zakonu.

Ipak, neka domaćinstva u Vrbasu godinama ne koriste grejanje iz toplane. U stanu Gordane Gardašević radijatori su plombirani.

"Ja se grejem na struju. Prosto je van pameti da mi neko nameće da plaćam grejanje preko cevi. Neka izvole, i izoluju ili izmeste instalaciju. Nemam nameru da plaćam nešto što ne koristim", kaže Gordana Gardašević.

Međutim, nadležni kažu da je gubitak veliki jer se isključeni stanovi greju preko zajedničkih prostorija. S druge strane, imaju 1.000 korisnika koji plaćaju račune, a žale se da im isključeni komšijski radijatori ugrožavaju kvalitet grejanja.

"Šta znači indirektno grejanje? Susedni stanovi se greju, zidovi prenose toplotu i naša mreža koja prolazi kroz stanove ujedno pruža toplotu", objašnjava v. d. direktora JKP "Standard" Radomir Čurović.

Bio topao ili hladan - radijator mora da se plati. Zakonom nije regulisana odjava individualnog grejanja u kolektivnom stanovanju. Rad toplana propisuju lokalne samouprave, a isključenje grejanja je moguće samo ako se slože svi stanari zgrade.

"Ukoliko ceo objekat hoće da se isključi sa sistema daljinskog grejanja, onda je to tehnički moguće bez ikakvih problema. Kao kada imate individualnu kuću i hoćete da se isključite, možete to da uradite i da ne utičete ni na koga u okruženju", kaže stručnjak Petar Vasiljević.

Očekuje se da novi zakon o energetici jasnije reguliše probleme isključenja. Rešenje treba tražiti i u naplati po utrošku, jer će građani zavrtati sami radijatore kada nisu kod kuće ili ne žele da greju sve prostorije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво