Читај ми!

Ubrzana rekonstrukcija "Prokopa"

U planu je da se železnička stanica Prokop za 18 meseci osposobi da prima regionalne i međunarodne vozove. Posle rekonstrukcije Prokop će moći da primi 50 miliona putnika međunarodnog saobraćaja godišnje.

"Železnice Srbije" planiraju da za samo 18 meseci osposobe stanicu "Prokop" da prima i otprema regionalne i međunarodne vozove. Rekostrukcija "Prokopa" počinje ovoga proleća kada i rekonstrukcija pruge Beograd- Pančevo, koja će biti osposobljenja za brzine do 100 kilometara na čas i imaće umesto jednog dva koloseka. Projekat "Prokop" finansira se iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata, a pruga Pančevo- Beograd iz ruskog kredita.

Velike investicije u Beogradu koje se planiraju u Savskom amfiteatru ubrzaće modernizaciju naše železnice. Umesto za 10 za samo tri godine promeniće se glavna železnička infrastruktura.

Glavna železnica stanica biće "Prokop" i primaće međunarodne vozove, dok će stara stanica zajedno sa okretnicom lokomotiva biti uklopljenja u novi projekat Beograd na vodikao istorijsko komercijalni sadržaj.

Sada "Prokop" opslužuje osam milona putnika isključivo "Beovoza", a posle rekonstrukcije moći će da primi godišnje i 50 miliona putnika međunarodnog saobraćaja.

"Mi sada radimo pristupne puteve putnika do vozova sa jedne i sa druge strane. Radimo informacini sistem gde ćemo putnike moći da obavestimo gde njegov voz stoji, podhodnike da putnici mogu bezbedno da prođu sigurno i bezbedno i radimo celu infrastruktru", kaže direktor "Železnica Srbije" Dragoljub Simonović.

Skoro četiri godine čeka se realizacija ruskog kredita za železnicu, vrednog 800 miliona dolara. Problem su bili, kažu, naši strani loši projekti i spora ekspropiracija zemljišta.

"Očekujemo da počnemo sa radovima na pruzi Beograd-Pančevo 10 marta. Dakle sve predigre pravne i papirološke su gotove sada je samo tehnička strana u pitanju i ništa više nije do Železnice", kaže Simonović.

U prvoj fazi "Beograda na vodi" železnica će ipak sa dva koloseka prolaziti kroz tu celinu, sve dok se ne završi most Vinča-Borča.

Most bi trebalo da izmesti teretni saobraćaj iz centra grada. Vredan je 260 mililona evra i za njega su potrebna sredstva. Ponuda za sada jedino postoji od Kineza, koji su napravili preliminarni projekat.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара