Nova raspodela subvencija u agraru

Za poljoprivrednike i u ovoj godini predviđene subvencije od 12.000 dinara po hektaru, ali uz značajne novine u preraspodeli, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Dragan Glamočić. Navodi da je Uredbom o raspodeli podsticaja predviđeno i povećanje u stočarskoj proizvodnji.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić kaže da je to ministarstvo uvažilo zahteve poljoprivrednika, budući da je godina bila teška i sušna.

"Odlučili smo da ostanemo na subvencijama od 12.000 dinara po hektaru, ali smo uveli velike i značajne novine", rekao je Glamočić, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Obrazlažući novi način preraspodele subvencija, Glamočić je rekao da će poljoprivednici dobijati 6.000 dinara kao do sada tzv. "bez računa", a od drugih 6.000, koji su ranije bili namenjeni za gorivo, poljoprivrednici će moći da kupe i gorivo, i seme, i đubrivo.

"Na taj način ćemo povećati produktivnost i proizvodnju u poljoprivredi", tvrdi Glamočić.

Prema njegovim rečima, pregovori sa Ministarstvom finansija bili su teški, ali se u njih uključio i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić koji je, kaže, stao na stranu poljoprivrednika.

Ministar Glamočić je, komentarišući Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu, koju je usvojila Vlada, rekao da je tom uredbom predviđeno i povećanje podsticaja u stočarskoj proizvodnji.

"Povećali smo u ovoj teškoj godini, za tov jagnjadi sa 1.000 na 2.000 dinara po jagnjetu, za priplodne ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara, za priplodne krmače sa 4.000 na 5.000", naveo je ministar i dodao da će se nastaviti finansiranje i zapošljavanje mladih savetodavaca.

Agrarni budžet Srbije za 2014. iznosi 45 milijardi i 400 miliona dinara, a za podsticaje u poljoprivredi izdvojeno je 43 odsto ukupnih subvencija.

Glamočić je naveo da je u budžetu predviđena milijarda dinara za kratkoročne kredite, zatim za investicije za preradu poljoprivrednih proizvoda i marketing, nabavku opreme za proizvodnju mesa, mleka, povrća i voća, kao i za podsticaj podizanja matičnih zasada.

Ministar poljoprivrede je podsetio i na dva kredita od po sto miniona dolara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. "Upravo se u UAE nalazi tim Ministarstva finansija i Ministarstva poljoprivrede predvođeni ministrom Lazarom Krstićem i privode te razgovore kraju", rekao je Glamočić.

Ministar je rekao da se trenutno pregovara i sa jednim autrijskim koncernom o ulaganju u sektor voćarske proizvodnje i skrob, i najavio za februar potpisivanje memoranduma o razumevanju sa italijanskom kompanijom "Ferero", koja će, kako je rekao, imati dugoročna ulaganja u proizvodnju lešnika.

Govoreći o Nacrtu strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za narednu deceniju, koju će predstaviti u sredu, Glamočić je rekao da je donošenje strategije od velikog značaja za zemlju.

Precizirao je da će taj dokument ići na javnu raspravu, pa od javnosti očekuje podršku, ali i sugestije.

broj komentara 9 pošalji komentar
(utorak, 11. mar 2014, 15:32)
nikola [neregistrovani]

subvencije

Da li moze neko da mi objasni kako se dobijaju ove subvencije i sta treba da uradim da bih dobio?

(četvrtak, 20. feb 2014, 21:28)
zoran [neregistrovani]

isplata 2013

kad cemo dobiti pare za gorivo 2013

(ponedeljak, 03. feb 2014, 20:29)
Branislav [neregistrovani]

Ovcica

Kakva sramota, isto kao i pre, bogatima sve a siromasnima nista, kao u ovcarstvu. Neki odgajivaci uzgajaju jednu rasu npr. ilde frans, i dobice 7000 din po ovci , a drugi uzgajaju pramenku ovcu i dobice gustu maglu u vidu subvencije, to je demokratija, to je Srbija. Nastavlja se diskriminacija stocara isto kao i za vreme zutih. Bravo za ministra!

(sreda, 29. jan 2014, 13:39)
PDV [neregistrovani]

subvencije

Subvencije treba da dobiju svi koji se bave profesionalno poljoprivredom. Znači plate doprinose i porez a kasnije im država na neki način vrati deo PDVa kroz subvencije. Oni koji su u sistemu PDVa ionako imaju povraćaj. Po ovom sistemu najveće gazdinstvo bi imalo 60-70Ha.

(sreda, 29. jan 2014, 13:33)
anonymous [neregistrovani]

Nikad bolje

"Одлучили смо да останемо на субвенцијама од 12.000 динара по хектару, али смо увели велике и значајне новине". "од других 6.000, који су раније били намењени за гориво, пољопривредници ће моћи да купе и гориво, и семе, и ђубриво. "На тај начин ћемо повећати продуктивност и производњу у пољопривреди", тврди Гламочић.

Pošto se ranije poljoprivreda radila bez semena i đubreta sad odgovorna država podstiče poljoprivrednike da ubace i njih u svoju proizvodnju jer se pokazalo da ako se ne seje neće se ni žnjati :D.

Sve u svemu ove godine će moći da se uzme manje goriva al će se subvencionisati đubre i seme. Ispadne na isto. 6ooo je 6ooo kako god.

(sreda, 29. jan 2014, 10:11)
kristian [neregistrovani]

kristi

suvencije treba da dobilu samo maji poloprivrednica a velikima netreba dati jer neznalu sta da rade sa toliko para .

(sreda, 29. jan 2014, 09:19)
anonymous [neregistrovani]

komentari

glamocic je sada dao subvencije zbog izbora a da izbori nisu raspisani nebi videli ni s od subvencija

(sreda, 29. jan 2014, 08:18)
anonymous [neregistrovani]

Bogati postaju bogatiji

Samo malo racunice i videcete da je ova subvencija namenjena tajkunima i stranim velikim firmama. Nas prosecan poljoprivrednik raspolaze sa samo nekoliko hektara, ako i toliko. Tajkuni i strane velike firme sa stotinama hektara. pomnozite to sa 12.000 pa ce vam biti jasno kome su namenjene ove subvencije. Ako dodate proceduru i administraciju da se subvencija ostvari, malim poljoprivrednicima ne ostaje nista.

(utorak, 28. jan 2014, 21:29)
anonymous [neregistrovani]

eh

to sada pred izbore...