Читај ми!

Zabrana zapošljavanja, teorija i praksa

Zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, pojedine javne službe kojima nedostaju kadrovi neće moći da obavljaju posao, kažu sindikati i ističu da je zabrana u praksi neostvariva. U Vladi to demantuju i kažu da su formirali radnu grupu koja će kontrolisati primanje novih deficitarnih kadrova.

Zabranom zapošljavanja u javnom sektoru država će samo u 2014. godini uštedeti oko 45 miliona evra. Postavlja se, međutim, pitanje kako će odluka o zabrani zapošljavanja biti sprovedena u delo i da li će neke javne službe zbog toga trpeti?

U Inspekciji rada, koja ima 250 zaposlenih prosečne starosti oko 56 godina, jedan inspektor kontroliše oko 1.300 privrednih subjekata, što je, kažu, nedovoljno.

"Stoga, upravo u ovakvoj inspekciji potrebno je izvršiti zanavljanje kadra u smislu podmlađivanja, zasnivanja radnog odnosa za nove inspektore koji bi naučili od starijih kolega ovaj zanat", objašnjava direktor Republičke inspekcije rada Dragoljub Peurača.

Kadrova nedostaje i u prosveti i policiji, ali najviše u zdravstvu, tvrde sindikalci.

"Mislim da je zdravstvo ovim zaista pogođeno jer oni imaju potrebe da primaju sestre, doktore, i pitanje je u kom i kakvom domenu oni mogu sad da organizuju svoj rad", ističe potpredsednik Samostalnog sindikata Zoran Mihajlović.

Ocene Ministarstva privrede da u javnom sektoru ima viška 100 hiljada zaposlenih, tj. 15 odsto, jesu proizvoljne, smatraju stručnjaci.

Savetnik za ulaganja i investicije Mahmut Bušatlija kaže da se višak zaposlenih može ustanoviti samo ozbiljnim reformama javnog sektora, odnosno javnih preduzeća, "gde bi se moralo konstatovati ko je višak a ne paušalno ocenjivati".

Izuzetno, novi radnici mogu se zaposliti na predlog ministarstva ili nadležnog organa Vlade Srbije.

Komisiju za utvrđivanje deficitarnih kadrova čine šest službenika Ministarstva finansija i generalni sekretar Vlade, koji za taj posao neće dobijati naknadu, saznajemo u Vladi Srbije. Kažu da već ima zahteva za prijem nove radne snage u zdravstvu, prosveti, javnim preduzećima, sudovima i tužilaštvima.

Ministar finansija Lazar Krstić kaže da se prvo zasedanje komisije očekuje 25. januara.

"Redovna zasedanja biće 25. u mesecu, inače će komisija zasedati po potrebi, na zahtev određenih ministarstava i po hitnom postupku", objašnjava Krstić.

Partijsko zapošljavanje treba da spreče kazne za nepoštovanje zabrane koje iznose 500.000 do dva miliona dinara za institucije i od 30.000 do dva miliona dinara za odgovorne osobe.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво