Prezentacija "Beograda na vodi"

Vlasnik kompanije "Emar propertiz" Muhamed el Abar predstavio u Beogradu prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i njegovom timu projekat "Beograd na vodi". Siniša Mali: Prva faza projekta moguća do kraja godine. Investitor iz Emirata spreman da uloži u taj projekat od 2,5 do 2,8 milijardi evra.

Muhamed el Abar, vlasnik kompanije "Emar propertiz" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je podigla najvišu zgradu na svetu Burdž al Arab, predstavio je u Beogradu prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i njegovom timu projekat "Beograd na vodi", u koji je investitor iz Emirata spreman da uloži više od tri milijarde dolara.

Vučić je najavio da će el Abar njemu i njegovom timu predstaviti plan za Savski amfiteatar, gde bi trebalo da gradi apartmane, hotele, molove, operu.

Prvi potpredsednik vlade je istakao da bi realizacija projekta "Beograd na vodi", uz rast autoindustrije i poljoprivrede, značila siguran izlazak Srbije iz krize.

Predsednik Privremenog veća Beograda Siniša Mali izjavio je da se očekuje da u što kraćem roku bude osnovano preduzeće "Beograd na vodi" nakon predstavljanja projekta, a da bi prva faza projekta mogla da bude započeta već krajem godine.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo uskladili skoro 80 odsto plana, idejnog rešenja ovog plana", rekao je Mali novinarima.

Kako je dodao, ostalo je 20 odsto detalja na kojima će arhitekte raditi sa naše i sa njihove strane, kako bi u što skorije vreme imali celokupan master plan usaglašen i nadam se i usvojen.

"Očekuje nas da u što kraćem vremenu osnujemo preduzeće Beograd na vodi i da započnemo proces eksproprijacije zemljišta koje nije u vlasništvu Republike Srbije a da paralelno sa tim pripremimo planska dokumenta da tako da prvu fazu razvoja ovog projekta možemo da započnemo već krajem godine", objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, posebna pažnja je bila posvećena detaljima projekta u smislu na koji način razviti ovih 80 hektara, dakle koji bi bio prvi korak i prva faza i o tome će se diskutovati narednih nekoliko nedelja kako bi se našao najbolji način za započinjanje ovako velikog projekata.

Promociji su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i drugi članovi Vlade Srbije, saopšteno je iz novoosnovane kompanije "Eagle Hills".

Direktor kompanije ""Eagle Hills" Muhamed el Abar najavio je da će za početnu investiciju projekta "Beograd na vodi" biti potrebno od 2,5 do 2,8 milijardi evra, poručivši da je on pokrenut u pravom trenutku, kad je u pitanju budućnost Srbije.

El Abar je novinarima rekao da se projektom pokreće ekonomija Srbije, a na pitanje kada će biti završen kaže da je trenutno gotovo 90 odsto posla.

Međutim, kako je rekao, treba dovršiti detalje poput lokacija za parkove, ambulante, tržne centre i ostale objekte na kojima će se "odvijati život na rekama".

"Kada imate tako obiman prijekat kao što je ovaj, zaista pokrećete ekonomiju unapred, jer podstičete gotovo sve njene sektore - ugostiteljstvo, turizam... što je neverovatan efekat ovog projekta, koji mnogo doprinosi zemlji", rekao je el Abar dodajući da je za njegovu kompaniju "Beograd na vodi" bez sumnje jedan od najvažnijih projekata.

Prema njegovim rečima, reč je o obimnom projektu koji će biti na zanimljivoj lokaciji i čime se "može stvoriti moderan grad, uz nove tehnologije, dizajn i građevinarstvo".

On je najavio da će njegova kompanija narednih nekoliko meseci biti u Beogradu, a u zavisnosti od onog što se bude dešavalo, u saradnji s lokalnim vlastima će raditi kako bi projekat bio završen u što kraćem periodu.

"Veličina i značaj su takođe bitni. Dolazimo u interesantno vreme u životu i budućnosti zemlje i zaista je neverovatna veličina prostora na kom možemo da napravimo grad koji će odisati modernim izgledom, imati unapređene usluge, gde će biti korišćene najmodernije tehnologije, dizajn, konstrukcije, a istovremeno omogućiti stil života kako bi trebalo da izgleda za ljude u budućnosti", smatra el Abar.

"Podrška koju dobijamo iz vlade i na lokalu je neverovatna i mislim da je ovo neverovatna prilika za sve nas", kaže el Abar.

Projekat "Beograd na vodi", poručio je el Abar, veoma je zahtevan i za njega je potrebno vreme, a prilikom njegove realizacije mora se misliti i na zaštitu životne sredine.

Prema najavama medija, tim el Abara zadržaće se u Beogradu desetak dana.

broj komentara 111 pošalji komentar
(nedelja, 19. jan 2014, 16:27) - Revolucionar [neregistrovani]

Europski stil

Zasto se to ne moze gradit, zato sto nije u europskom stilu nego u arapskom.

(nedelja, 19. jan 2014, 13:01) - Дејан [neregistrovani]

Где ће људи?

Све збучи сјано и бајно, али нико не спомиње људе који живе у овом делу града.
Питање је једноставно где ће сви они који умају уредна решења и дозволе да живе у том делу града?
Да неће можда да нас по
реселите у контејнере?

(nedelja, 19. jan 2014, 12:54) - anonymous [neregistrovani]

e bas se radujem

kad bude gotovo ici cu camcem na posao , to je mnogo jeftiniji prevoz a nema ni guzve .

(nedelja, 19. jan 2014, 11:21) - anonymous [neregistrovani]

extra

Ovo ce da podigne imidz zemlje, vise turista u Srbiju (vise para) vise zaposlenih (koji hoce da rade)...svaka cast!!!

(nedelja, 19. jan 2014, 10:54) - Наталитет у догледно време! [neregistrovani]

Ово ми је упропастило дан:

"Београда на води"-Док то буде готово,мораћемо и становнике да увозимо!

(nedelja, 19. jan 2014, 10:19) - Милош [neregistrovani]

ово је супер

Видим неке негативне коментаре. По правилу их пишу они који никада ништа нису урадили у свом животу.
Овај пројекат је више него одличан јер ће онај најружнији део Београда претворити у најлепши. Шта треба даље да се прича. Само напред!!!

(nedelja, 19. jan 2014, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

Stanice železničke i bus

Obe mogu da se izmeste uz relativno malo ulaganja na prostor buvljaka na N.Beogradu. Ima mesta. A da prolazne stanice budu na Autokomandi.
Prostora ima, samo treba pametno praviti planove.
Prokop je čisti promašaj. Osim ako ne uklone brdo između njega i auto-puta.

(nedelja, 19. jan 2014, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

Šut od rušenja

Sve to nositi na Veliko ratno ostvro, da se naspe močvara, da se stvaraju uslovi za sledeću fazu.
Ili levo i desno od "kineskog" mosta na Dunavu, da se i tamo od močvare napravi gradsko građevinsko zemljište.

(nedelja, 19. jan 2014, 09:33) - anonymous [neregistrovani]

Veliki Paja

Sto puta sam rekao da je bolje da im damo Veliko Ratno ostvro, da se od njega napravi "novi Menhetn". Ovako će nas više koštati.

(nedelja, 19. jan 2014, 09:31) - anonymous [neregistrovani]

Opet krediti

Za rušenje i eksproprijaciju i za izgradnju novih mostova verovatno će se opet angažovati "gospodin Dinkić", kako bi obezbedio "povoljne kredite".