Читај ми!

Orbović: Radulović zaustavio privredu

Ministar Saša Radulović je u potpunosti zaustavio rad privrede, kaže predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović i ističe da ministar nije prihvatio nijedan razgovor sa sindikatima kada je reč o zakonu o radu.

Predsednik Samostalnog sindikata Ljubisav Orbović rekao je gostujuću u Dnevniku RTS-a, da je ministar privrede Saša Radulović u potpunosti zaustavio rad privrede.

"Reč je o suštinskim pitanjima. Za ovih nekoliko meseci koliko je na čelu jednog vrlo značajnog ministarstva, potpuno je blokirao rad privrede Srbije i to ostavlja posledice", ističe Orbović.

Orbović je rekao da je Radulović zaustavio rad privrede, tražeći stalno neke nove podatke i baveći se administracijom, a ne rešavajući nijedan problem. Upozorava da smo došli do segmenta kada je privreda Srbije potpuno zaustavljena sa tendencijom da se zaustave i ona preduzeća koja su doskoro radila i proizvodila.

"Ministar Radulović nije prihvatio nijedan razgovor sa sindikatima o zakonu o radu, ili o kom drugom pitanju iz svoje nadležnosti. Ono što je radio - samo je bio na nekom skupu u preduzeću u restrukturiranju, i to je pod pritiskom došao, i više sa nama nije imao kontakt", kaže Orbović.

Predsednik Samostalnog sindikata kaže da o zakonu o radu nije bilo reči ni sa resornim ministarstvom Jovana Krkobabića i da su predlozi koji su stizali za taj zakon bili sve gori i gori.

"Nije dovoljna jedna strana i to što se neko pojavi na televiziji i kaže da poziva na dijalog i da treba razgovarati. Trebalo bi neko da pozove nekoga da dođe. Niko nas nije pozvao. Nikada nije bilo razgovora ni sa jednim ministrom, niti sa bilo kojim predstavnikom Vlade", kaže Orbović.

"Mi smo učestvovali u javnoj raspravi. Došli smo, a oni nisu održali javnu raspravu. Mi smo izašli iz komisije jer nismo želeli da budemo deo 'onoga' koji predlaže ovakav zakon i to je bilo naše pravo. Bili smo odgovorni i došli tamo, videli šta je u pitanju i rekli da to za nas nije prihvatljivo", objašnjava Orbović.

Ističe da postoje tri grupe problema zbog kojih novi zakon nije prihvatljiv za sindikate.

Prvi deo problema je finansijski i tiče se smanjenja zarada svih zaposlenih u Srbiji. Drugi deo su prava zaposlenih, što podrazumeva povećavanje radne nedelje i prekovremenog rada u narednom periodu. I treći deo je ukidanje kolektivnog ugovora.

"Alternativa je da sednemo i zajedno napravimo zakon o radu kako bismo došli do najboljeg rešenja. Tu bi trebalo da dođu i predstavnici Vlade i predstavnici poslodavaca. To je pokušaj nametanja rešenja na silu i pokušaj uništavanja, između ostalog i sindikata, da bi takav zakon mogao da se sprovede", tvrdi Orbović i kaže da sindikati očekuju da Radulović podnese ostavku.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво