Radulović: Zakon o radu protiv neradnika

Regulatorna reforma koju sprovodi Vlada Srbije pogodovaće privrednicima, kako domaćim tako i inostranim, rekao u Beču ministar Saša Radulović. Zakon o radu je okrenut ka malim i srednjim preduzećima, kaže Radulović. Predsednik austrijske Savezne privredne komore Kristof Lajtl ukazao da je za austrijske investitore Srbija privlačno tržište.

Ministar Radulović rekao je da očekuje da će do kraja januara biti usvojeni zakoni o stečaju i o privatizaciji, a nacrt zakona o radu usaglašen.

"Očekujemo da će zakoni o stečaju i privatizaciji biti usvojeni do kraja januara - od toga zavisi početak privatizacije. Političke partije treba da izgube u potpunosti uticaj na preduzeća u restrukturiranju. Imamo agresivan plan da se to sve završi do kraja 2014. godine", rekao je Beti Radulović u Beču, gde učestvuje na skupu "Juromani".

Ministar je rekao da postoje veliki otpori promenama, da su protivnici novih zakona svi koji "žive od nakaradnog sistema", odnosno "sve interesene grupe koje na neki način gube ovim izmenama zakona".

"Zakon o radu je okrenut ka malim i srednjim preduzećima, ka nezaposlenima i ide protiv neradnika i onih koji zloupotrebljavaju sistem. Ima mnogo stvari koje se podmeću, koje su netačne, kako bi se prikazalo da je zakon protiv radnika, to jednostavno nije tako", rekao je Radulović.

Na pitanje o promenama u finansiranju zdravstvene zaštite, Radulović je rekao da je pogrešan sadašnji način po kojem se zaposlenima ne overavaju zdravstvene knjižice, ukoliko njihov poslodavac nije uplatio doprinos za zdravstvo.

"Zaposleni nisu krivi za to. Ne može se naplata doprinosa za zdravstvo vršiti preko zaposlenih, već je posao Poreske uprave da radi naplatu, da blokira firme i da osigura naplatu doprinosa, a ne da zaposleni ne dobijaju overene knjižice", rekao je Radulović.

Radulović je rekao da će na skupu u Beču pozvati strane investitore da učestvuju u privatizaciji u Srbiji i da će im predstaviti reformske zakone.

Saradnja sa austrijskim privrednicima

Predsednik austrijske Savezne privredne komore Kristof Lajtl je ukazao da je za austrijske investitore Srbija privlačno tržište i zbog blizine dve države.

Rekao je da članice austrijske komore pokrivaju sve delove ekonomije, uključujući bankarstvo, i da imaju dosta iskustva u procesu pristupanja EU, koji je pred Srbijom,tako da mogu da pomognu Srbiji da postane deo porodice EU.

Lajtl je dodao da, takođe, članice Komore imaju iskustvo u rešavanju problema nezaposlenosti i otvaranju kompanija, što je značajno za Srbiju koja, kako je rekao, ima kvalifikovane radnike ali i mnogo nezaposlenih.

Lajtl je ukazao na pitanje globalizacije i činjenicu da je pred Evropom izazov da konkuriše Aziji i SAD u kreativnim industrijama, na polju inovacija.

"Partneri smo da odgovorimo na izazove, ne samo zbog evropske integracije Srbije", istakao je Lajtl u razgovoru sa srpskim ministrom privrede.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво