Читај ми!

Veliki prostor za rast privrede Srbije

Srbija će, ako bude sprovela potrebne reforme, biti na dobrom putu ka boljem privrednom rastu za koji postoji veliki prostor, kaže ministar Saša Radulović. Zakon o radu i previsoke poreske stope pospešuju "sivu ekonomiju", upozorio je Radulović na forumu "Juromani". Uveren je da bi promena Zakona o radu i poreska reforma predstavljali podstrek za privredu.

Ministar privrede Saša Radulović uveren je da će se Srbija, ako bude sprovela potrebne reforme, naći na dobrom putu ka boljem privrednom rastu za koji, kako je istakao, postoji veliki prostor.

Na Ekonomskom forumu centralne i istočne Evrope "Juromani", u okviru panela "Evropa: Oporavak i rast", kojim je otvoren skup, Radulović se saglasio sa predstavnicima finansijskih institucija Bugarske i Rumunije, da je stopa rasta u regionu slabija od potrebne.

Radulović je istakao da je potrebno smanjiti porez na zarade, ukazujući da na prvih 300 evra koje neko zarađuje u Srbiji mora da plati porez u visini od 120 evra. Zbog toga je, kako je dodao, 30 odsto bruto domaćeg proizvoda u zoni "sive ekonomije".

Zakon o radu i previsoke poreske stope pospešuju "sivu ekonomiju", upozorio je Radulović uz uverenje da će, ako se promeni Zakon o radu i sprovede poreska reforma, to predstavljati podstrek za privredu.

"Privatnom sektoru i ljudima treba dati više para za investicije", kazao je Radulović.

On je, tako, naveo da se za tekuću godinu očekuje rast od jednog procenta, a za iduću godinu 1,5 odsto, što je, kako je konstatovao, daleko od onoga što je potrebno Srbiji.

Prema njegovim rečima, slab rast prouzrokovan je nesprovođenjem neophodnih strukturalnih reformi u proteklih 10 godina.

Radulović je istakao da je Vlada sprovela značajne reforme u proteklom periodu i da je fokus sada na kreiranju dobrog okvira za biznis. S tim u vezi, kako je naveo, radi se na zakonu o radu, kao i regulativi vezanoj za građevinske dozvole, koja je problematična, jer je prekomplikovana i time ostavlja prostor za korupciju.

Radulović je rekao da je Vlada identifikovala ključne oblasti u kojima treba raditi na poboljšanju kako bi se pospešio privredni rast.

"Mi smo mala ekonomija, a naš problem je strukturni, i ako sprovedemo reforme, uveren sam da ćemo imati veći rast. Imamo veliki prostor za rast ako sprovedemo reforme", podvukao je srpski ministar.

Priznao je da je stanje u kojem se radi na boljitku privrede teško, navodeći da je nezaposlenost veća od 20 odsto. Ministar je, međutim, istakao da je optimista - da se sprovođenjem potrebnih reformi može pripremiti put za dobru budućnost na planu privrednog rasta.

Prema njegovim rečima, struktura privrede je glavni problem Srbije, pošto se mnogo novca koristi za nefunkcionalna preduzeća.

Bez reformi i novih zakona nema investicija

Ministar Radulović je u izjavi Tanjugu ocenio da bez neophodnih reformi i usvajanja novih zakona nema investicija i privrednog rasta.

Istakao je da je na forumu "Juromani" imao priliku da investitore informiše o reformama koje su započete i efektima koji se očekuju, radi upućivanja dobre poruke da je Srbija dobra destinacija za investicije.

"Ključne reforme obuhvataju zakone o stečaju i privatizaciji, koji bi do kraja meseca morali da budu doneti u Skupštini. Oni nam daju temelj da možemo da završimo restrukturiranje i da prekinemo sa praksom koju smo imali poslednjih 10 godina, a koja nas je mnogo koštala i zaista mnogo košta budžet", objasnio je Radulović.

Podvukao je da su ti zakoni čak preduslov da bi mogao da funkcioniše tranzicioni fond koji bi ljudima trebalo da pomogne da prođu kroz teške promene.

"Zatim, Zakon o radu je kritičan ne samo u Srbiji već u celom regionu, kao što se čulo na konferenciji, pa imamo ozbiljne probleme s tim zakonom. Njegova posledica je nedostatak novih radnih mesta i veliki rast sive ekonomije, a bez te promene mislim da nećemo videti veći napredak", rekao je Radulović.

Ukazao je i na zakon o planiranju i izgradnji koji bi trebalo da u znatnoj meri skrati vreme za dobijanje građevinskih dozvola. To je, prema njegovim rečima, samo prvi paket reformi koji bi veoma brzo trebalo da prođe raspravu u Skupštini, kako bi Srbija mogla da krene napred.

"Nakon toga imamo čitav niz drugih propisa koje bi trebalo promeniti, od zakona o javnim preduzećima, do registracije ofšor firmi, kako bismo uveli malo reda u privredni sistem u državi. To su neke stvari koje su neophodne da bismo dobili dobro poslovno okruženje za privredni rast", poručio je ministar privrede.

Ubrzanje privatizacije posle usvajanja novih zakona 

Na pitanje kada se može očekivati ubrzanje privatizacije, Radulović je odgovorio da se to može očekivati kada zakoni prođu skupštinsku raspravu.

"Ono što sada radimo jeste priprema za privatizaciju, gde se preko 'ličnih karata' koje se rade utvrđuju imovina i obaveze, i priprema program finansijskog restrukturiranja koji će se uglavnom svesti na konverziju potraživanju u kapital, kako bismo ta preduzeća očistili od dugova i napravili atraktivnim za potencijalne investitore. To je nešto sa čime se borimo u poslednja četiri meseca", objasnio je Radulović.

Radulović je dodao da su otpori bili veliki i da još postoje.

"Kako zakoni kasne, a kasne jer je trebalo da budu doneti do kraja prošle godine, to daje neku lažnu nadu svima onima koji bi želeli da do promena ne dođe, da možda mogu da sačekaju, da nastavimo po starom. Mislim da je to pogrešna poruka i zbog toga je vrlo bitno da do kraja januara završimo s tim zakonima", ukazao je ministar privrede.

Ministar Radulović je ocenio da je raspoloženje austrijskih investitora pozitivno.

Istakao je da će u sredu biti održan skup sa Privrednom komorom Austrije i velikim brojem privrednika koji žele da čuju o reformama koje se sprovode i o preduzećima u restrukturiranju koja će biti dostupna za investicije.

"Ima dosta zainteresovanih investicija, ali ako ne sprovedemo reforme, ako ne donesemo neophodne zakone i nemamo čiste račune za ta preduzeća, niko neće investirati. To je preduslov za sve", zaključio je Radulović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво