Читај ми!

Radulović: Zdravstveno osiguranje za sve

Izmenama zakona trebalo bi omogućiti da svi građani imaju zdravstveno osiguranje, bez ozbira na to da li im poslodavci uplaćuju doprinose, kaže Saša Radulović. Predlog zakona o radu dovoljno dobar da se ostvari privredni rast, kaže ministar privrede ističući da je svaka njegova odredba u interesu zaposlenih.

Ministar privrede Srbije Saša Radulović rekao je da bi izmenama zakona trebalo omogućiti da svi građani Srbije imaju zdravstveno osiguranje, bez ozbira na to da li im poslodavci uplaćuju doprinose. Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Radulović je na konferenciji za novinare rekao da je to predviđeno akcionim planom za realizaciju Strategije razvoja preduzetništva, koju je pripremilo Ministarstvo privrede.

"Stav Ministarstva privrede je da svaki stanovnik treba da ima zdravstveno osiguranje samim tim što je građanin Srbije", naglasio je ministar privrede.

Istakao je da nije fer što se na zaposlene prebacuje neodgovornost poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose, čime treba da se bavi Poreska uprava.

Prema Radulovićevoj oceni, nije dobar postojeći sistem - da porodiljsko bolovanje prvo plaća poslodavac, kojem te troškove potom refundira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

"Fond treba direktno da isplaćuje za porodiljsko bolovanje, bez ozbira na to šta poslodavac radi", rekao je Radulović.

Podsetio je da nezaposleni koji su u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, već imaju zdravstveno osiguranje.

Najviše se štedelo na subvencijama

Ministarstvo privrede je u 2013. godini ostvarilo budžetske uštede od 4,6 milijardi dinara, od čega se najveći deo sredstava - 3,6 milijardi dinara - odnosio na subvencije, rekao je Radulović.

Ukupan budžet Ministarstva privrede za 2013. godinu iznosio je 31,6 milijardi dinara, od čega je utrošeno 27 milijardi dinara, naveo je Radulović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Precizirao je da se na subvencijama za javna preduzeća uštedelo 375 miliona dinara, a za privatna preduzeća 1,7 milijardi dinara.

Radulović je napomenuo da su prošle godine ostvarene i uštede kada je reč o platama zaposlenih u Ministarstvu privrede, u iznosu od 25 miliona dinara.

Ministar je podsetio da budžet Ministarstva privrede za 2014. godinu ne predviđa nove subvencije, kao i da će svi ranije potpisani ugovori biti poštovani.

Radulović je ukazao da ofšor firme, odnosno one koje su registrovane u "poreskim rajevima", predstavljaju veliki problem u privrednom sistemu Srbije i da treba da se obezbedi njihova puna registracija.

"Sve ofšor firme koje posluju u Srbiji treba da budu registrovane, kako bi se znalo ko su njihovi vlasnici", rekao je Radulović na konferenciji za novinare.

Dodao je da obično iza takvih firmi stoje građani Srbije. Kako je objasnio, informacija o vlasništvu ofšor firmi biće obezbeđena u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca.

Novi zakon o privatizaciji do kraja januara

Zakoni o privatizaciji i o stečaju trebalo bi da budu usvojeni u Skupštini Srbije do kraja januara, rekao je Radulović.

Ministar je rekao da se mesec dana kasni sa usvajanjem tih zakona, ističući da je neodgovorno ponašanje direktora javnih preduzeća povećavalo to kašnjenje zbog očekivanja da možda neće biti ni usvojeni.

"Imamo neodgovornost u nekoliko kompanija među kojima je najveća i najvažnija Rudarsko-topioničarski basen (RTB) 'Bor', untar kojeg postoje velike opstrukcije u dostavljanju potrebnih podataka", rekao je ministar.

Radulović je dodao da je tamo potrošen ogroman novac poreskih obveznika, a "nemamo nikakav uvid u to kako je taj novac trošen, samo znamo da RTB traži velika nova sredstva kako bi završio sve planirane projekte".

"Ova, 2014. godina biće teška, reformska godina, i za to je potrebna velika politička volja. Politička volja koja treba da dovede do razvlašćenja političkih stranaka u mnogim oblastima, od preduzeća u restrukturiranju do javnih preduzeća", rekao je ministar.

Radulović je rekao da će odgovori na pitanja - da li će građani Srbije od 2015. godini živeti bolje, i da li će biti rasta zapošljavanja, životnog standarda i privrednog rasta - zavisiti od toga koliko će duboke biti reforme u ovoj godini.

Radulović je rekao i da bi početkom februara trebalo da bude završen Predlog zakona o javnim preduzećima koji će uvesti red u toj oblasti.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво