Читај ми!

Najava izgradnje nove elektrane u Kostolcu

U toku je formiranje radne grupe za planiranje izgradnje nove termoelektrane u Kostolcu, kaže za RTS generalni direktor Termoelektrane i kopova u Kostolcu Dragan Jovanović. Kada projekat vredan 715 miliona dinara bude završen, kostolačke termoelektrane podmirivaće 20 odsto potreba zemlje za strujom.

Posle četvrt veka, gradi se nova termoelektrana u Kostolcu, snage 350 megavata, a generalni direktor Termoelektrane i kopova u Kostolcu Dragan Jovanović potvrdio je RTS-u da je sa kineskim partnerima u toku formiranje radne grupe koja će napraviti detaljan plan termina realizacije posla i upravljanja projektom.

Jovanović je, u razgovoru za RTS, rekao da se na projektu vrednom 715 miliona dolara radi sa kineskim investitorom, a kada posao bude završen, kostolačke termoelektrane podmirivaće 20 odsto potreba zemlje sa strujom.

"U toku su razgovori sa kineskim partnerima i neposredno posle Nove godine organizovaćemo sastanak najvišem nivou sa predstavnicioma kompanije CMEK. To nije pitanje samo formiranja radne grupe nego i donošenja odluke o principima i o načinu upravljanja samim projektom", rekao je Jovanović.

Kako kaže, projekat je veliki i tehnološki i poslovno složen.

"Kao što je poznato, takav projekat nismo radili 20 i nešto godina. U tom projektu učešće će uzeti ne samo Kostolac, već je aktivno uključena i cela 'Elektroprivreda Srbije' i Ministarstvo energetike. Tako će se na tom nivou formirati naš tim", kaže Jovanović.

Govoreći o početku gradnje novog bloka, Jovanović je istakao da očekuje da se već ove godine krene sa aktivnostima - od procesa projektovanja, izrade tehničke dokumentacije, a posle toga i na same radove i proizvodnju opreme.

"Mi smo potpisali komercijalni ugovor i podneli smo aplikaciju za kredit kod Eksim banke. Ako se taj sporazum tokom prvog kvartala potpiše, onda je realno da polovinom godine EPS uplati učešće. To je naša obaveza iz sopstvenih sredstava i tek uplatom učešća, ceo aranžman, odnosno ugovor postaje efektivan i faktički kreće u realizaciju", objašnjava Jovanović.

Govoreći o revitalizaciji bloka B1, koji je deo aranžmana prve faze, Jovanović kaže da je "oprema intenzivno u fazi proizvodnje".

"Mi 1. marta zaustavljamo taj blok i krećemo sa radovima. I tu pazimo da ne dođe ni do kakvog poremećaja, jer to je povezano sa energetskim bilansom zemlje i tu ne bismo smeli da pomeramo rokove. Sve ostalo je u toku pripremnih radova i nadam se da će i postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova do polovine 2014. početi sa radovima", kaže Jovanović.

On ističe da je za Kostolac i ceo Braničevski okrug ovo prilika ne samo da se agažuje kompletna operativa na građevinskim radovima i na elektromašinogradnji, već će to i u budućnosti biti dobra energetska lokacija sa rudnikom koji će proizvoditi od 11 do 12 miliona tona uglja godišnje za potrebe ovih blokova.

Objašnjava da će izgradnjom novih infrastrukturnih objekata, sa izgradnjom ekoloških postrojenja kao što je odsumporavanje, i sa izgradnjom novog bloka, odnosno proširenjem rudnika, Kostolac postati još respektabilniji proizvođač energije.

"Ja se nadam da će Kostolac na ovom liberalizovanom tržištu EPS-u i državi Srbiji donositi znatan profit", kaže Jovanović.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво