Читај ми!

Ekonomski rast 2,4 odsto

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je BDP u Srbiji u 2013. godini realno veći za 2,4 odsto. Broj zaposlenih u 2013. godini manji je za 1,6 odsto nego prethodne godine.

Bruto domaći proizvod u Srbiji u 2013. godini, iskazan u cenama prethodne godine, realno je veći za 2,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najveći rast je u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu, snabdevanju električnom energijom, gasom i parom, i u prerađivačkoj industriji.

Pad je zabeležen u građevinarstvu, uslužnim delatnostima, trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila.

Obim industrijske proizvodnja u 2013. godini bio je za 6,3 odsto veći nego prethodne godine. Tom rastu najviše je doprineo sektor snabdevanje električnom energijom, gasom i parom.

Poljoprivredna proizvodnja u 2013. godini bila je veća za 22,1 odsto. a vrednost radova u građevinarstvu je pala za 27,9 odsto.

Promet u trgovini na malo realno je manji za 5,1 odsto, a u trgovini na veliko je u blagom padu.

U sektoru usluge smeštaja i ishrane u 2013. godini zabeležen je realni rast od 0,4 odsto, dok je broj noćenja povećan za jedan odsto.

Obim saobraćaja i skladištenje je povećan za 2,2 odsto, a u telekomunikacijama rast je bio 24,9 odsto.

Broj zaposlenih u 2013. godini manji je za 1,6 odsto nego prethodne godine. Zaposlenih muškaraca bilo je manje za jedan odsto, a žena za 2,4 odsto.

Zarade bez poreza i doprinosa nominalno su veće za 5,7 odsto, a realno su manje za 1,9 odsto.

Ovodišnja stopa inflacije iznosiće 2,3 odsto, procenio je Republički zavod za statistiku

Rast industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja u Srbiji u novembru je bila za 4,2 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine, dok je u odnosu na prosek 2012. godine bila veća za 13,9 odsto.

Republički zavod za statistiku navodi da je u periodu januar-novembar ostvaren rast industrijske proizvodnje od šest odsto u poređenju sa istih 11 meseci prošle godine.

Na godišnjem nivou je u novembru, posmatrano po sektorima, rast zabeležen u snabdevanju strujom, gasom, parom i klimatizaciji, 6,6 odsto, a u prerađivačkoj industriji od četiri odsto, dok je u rudarstvu zabeležen pad od 0,3 odsto.

Gledano po namenskim grupama, u novembru ove u odnosu na novembar prethodne godine, rast je registrovan u proizvodnji energije za 8,1 odsto, intermedijarnih proizvoda, osim energije za 6,2 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,3 odsto, dok je pad registrovan u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,4 odsto) i kapitalnih proizvoda (0,7 odsto).

Kako je naveo RZS, obim industrijske proizvodnje u novembru 2013. godine u poređenju s novembrom 2012. bio je u rastu kod 16 oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju sa 73 odsto, a u padu kod 13 oblasti.

Novembarskom rastu industrijske proizvodnje najviše su doprineli proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja električne energije, osnovnih metala, hemikalija i hemijskih proizvoda i proizvodnja derivata nafte.

Industrijska proizvodnja u novembru 2013. godine, u odnosu na prosek 2012. kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za šest odsto, a kod prerađivačke industrije veća je za 5,7 odsto.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво