Читај ми!

Sindikati: Zakon o radu štetan za radnike

Zakon o radu naneće veliku štetu radnicima, ocenili predsednici dva reprezentativna sindikata. Prikriće pljačkaške privatizacije iz prošlosti i trajno eliminisati uticaj sindikata, izneto je na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predloženi zakon o radu naneo bi veliku štetu radnicima u Srbiji, služio bi za "prikrivanje tragova pljačkaške privatizacije preduzeća", a njegovo usvajanje dovelo bi do haosa u Srbiji, ocenili su Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost".

Predsednik "Nezavisnosti" Branislav Čanak rekao je na konferenciji za novinare da je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić nekoliko puta ocenio da je privatizacija u Srbiji bila "pljačkaška".

"Njegov nekadašnji savetnik Siniša Mali, sada predsednik Privremenog organa Beograda, u to vreme je bio direktor (Centra za tendere) u Agenciji za privatizaciju, i sada je nagrađen da donese zakon koji će sve to da sakrije", rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, izmenjeni Zakon o radu donosi se "da bi prikrio tragove iz prošlosti i trajno eliminisao sindikate" što je "opasan signal za budućnost Srbije".

Da se novi zakon o radu donosi da bi "prikrio tragove pljačkaške privatizacije", po Čankovim rečima, govori i to što se od jula ove godine Američka privredna komora i Savez stranih investitora ne oglašavaju o tom zakonu.

"Na naše brojne pozive da nas bar oni ubede u korist tog zakona, oni se ne odazivaju, pa je moja ocena da su shvatili kakve nakazne namere ima zakon o radu", istakao je Čanak.

Dodao je da niko od predlagača zakona ne ume da objasni čemu on služi, i ocenio da je taj zakon "pravnička sramota" Ministarstva rada.

"To je skandalozno, apsolutno neznanje - i pravničko, i ekonomsko. Kada bi tako nešto napisao student pravnog fakulteta, preusmerili bi ga u šnajdere, jer nije za taj posao", ocenio je Čanak.

Zakon o radu, po njegovim rečima, mora da bude usklađen s privredom zemlje, a ono što je predloženo, nije usklađeno ni s procenom da će iduće godine privredni rast u Srbiji biti jedva jedan odsto.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović smatra da će mali broj ljudi biti zainteresovan za javnu raspravu o Nacrtu izmena Zakona o radu, jer se ona održava u vreme praznika - od 18. decembra do 10. januara.

Po planu Ministarstva rada, javne rasprave će biti 20. decembra u Novom Sadu, 23. decembra u Kragujevcu i 26. decembra u Beogradu.

"Od 150 izmenjenih članova zakona, nema nijednog koji govori o nekom boljitku, samo desetak se odnosi na neko tehničko poboljšanje, ali sve ostalo je smanjenje prava zaposlenih", rekao je Orbović.

Sindikati su na konferenciji ocenili da Nacrt izmena Zakona o radu ne može da se popravi, te je neophodno pisati novi, a sindikati će, kako su dodali, u tome rado učestvovati.

Kako su procenila dva reprezentativna sindikata, predloženi propisi o radu umanjili bi primanja za minuli rad za 10,3 odsto, bolovanje od 30 dana biće manje plaćeno 42,4 odsto, povreda na radu manja za 21,2 odsto, a godišnji odmor od 30 dana biće plaćen manje za 38,4 odsto.

Ti sindikati su najavili da će organizovati masovni protest ispred Skupštine Srbije ukoliko bude odlučeno da sporni zakon uđe u skupštinsku proceduru.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво