Na pomolu nove ruske investicije

U naredne dve godine Rusija najavljuje milijardu i po evra novih investicija u NIS. Takođe, ruski partneri najavljuju i da će u naredne tri godine u poslove od privrede do obrazovanja, kulture i sporta u Srbiji investirati pet milijardi doplara.

Srbija je ove godine smanjila spoljnotrgovinski deficit sa Ruskom Federacijom za 29 procenata, a robnu razmenu povećala za 13 odsto. To je zaključak 12. Međudržavnog mešovitog komiteta za trgovinu i ekonomsku i naučno-tehničku saradnju dveju zemalja, održanog u Beogradu. Predstavnici dveju Vlada najavljuju nove zajedničke poslove.

U Protokol međudržavnog komiteta, 2013. godina upisana je kao jedna od najuspešnijih u saradnji Srbije i Rusije. Kopredsedavajući Komitetu ministri Milan Bačević i Aleksandar Novak ističu da je realizovano više finansisjko-privrednih poslova, ali najvažnije je kažu, što najveći projekat - gasovod "Južni tok" ide po planu.

"Iza svih privrednih i neprivrednih oblasti stoji mnogo projekata koji su dogovoreni ili su u fazi dogovaranja. Prosto rečeno, među nama u ovom trenutku nema otvorenih pitanja. Ne postoji ni jedno sporno pitanje", kaže Bačević.

Ruski ministar energetike ističe da je na Balkanu Srbija glavni strateški partner Rusiji. Obišao je nova postrojenja u pančevačkoj rafineriji. U naredne dve godine najavljuje i milijardu i po evra novih investicija u NIS.

"Početkom 2014. počeće modernizacija Rafinerije u Novi Sad. Biće izgrađeni kapaciteti za proizvodnju i preradu motornih ulja. A tu su i novi poslovi u pančevačkoj rafineriji", kaže ministar Aleksandar Novak.

Za rekostrukciju naše železnice kažu već je spremljen projekat. Rusi najavljuju i da će u naredne tri godine u poslove od privrede do obrazovanja, kulture i sporta u Srbiji investirati pet milijardi doplara.

broj komentara 13 pošalji komentar
(subota, 14. dec 2013, 19:47) - Milenko [neregistrovani]

Podrska

Prethodne vlasti su suvise zapustile odnose sa Rusijom. Sreca nasa da danas u vladi sedi Aleksandar Vucic koji intenzivno radi na odnosima sa Rusijom, kao i Tomislav Nikolic na mestu predsednika Republike.

(subota, 14. dec 2013, 17:59) - Jovan [neregistrovani]

Podsetnik

Ne zaboravite da je Vladimir Putin poslao svog predstavnika da podrzi SNS u izbornoj trci, za Ruske investicije mozemo samo da zahvalimo Aleksandru Vucicu i Tomislavu Nikolicu. Svaka cast.

(subota, 14. dec 2013, 00:40) - Рада [neregistrovani]

То, браћо Руси!

Само улажите у своју Србију која вас толико силно воли! Русија је вечни и неисцрпни српски сан. Овим руским улагањима и све већим присуством Русије у Србији тај сан полако постаје лепа стварност... Живела Русија! Живео Путин!

(subota, 14. dec 2013, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

med i mleko

Rekao bi čovek čitajući portal, da teče samo med i mleko, investicije tj. krediti nam stižu na sve strane. Daj Bože da je i u stvarnosti tako. Teško da smo danas i od Albanije razvijeniji, stopa kriminaliteta i korupcije u stalnom porastu, sudovi pod patronatom politike, bratoubilački rat u formi navijačkih frakcija na ulicama, državna intervenicija u sport i planiranje šampiona, privreda gotovo ni ne postoji, nezaposlenost ponajviša u Evorpi, najpoželjnija zanimanja u drštvu - starleta i navijač, nestaje svake god. po jedan grad zbog negativnog prirodnog priraštaja, podaniča politika prema antisrpski orjentisanom zapadu, Kosovo dato ni za šta, Srbi u državi građani drugog reda ... Toliko o medu i mleku

(petak, 13. dec 2013, 23:00) - Miki [neregistrovani]

Geografija

Srbija je u Evropi koliko ja znam, da li je neko u Evropi se ne odredjuje clanstvom u Eu.

(petak, 13. dec 2013, 22:51) - Geronimo [neregistrovani]

Rusija

Samo se drzi Rusije i nikom se ne ulekuj,a uspeh u poslovanju je cist racun duga ljubav i nikav problem.

(petak, 13. dec 2013, 22:44) - anonymous [neregistrovani]

Za Evropu je....

Nemacka ....bog i batina...koja Rusija ??.

(petak, 13. dec 2013, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

Putin.

Pa bas njega sto hvalite, je pravi ...krivac....sto Ukrajina nije potpisala ugovor sa EU, licno ne verujem da ce Ukraini bolje da ide sa Rusijom.Nikada....

(petak, 13. dec 2013, 22:22) - Bojan [neregistrovani]

Lepo kaze Putin,sada se "ratuje" ekonomijom !

Koliko je povrsinski velika Rusija pa to je cudo ! Idemo Rusi.....Dominiraj.....

(petak, 13. dec 2013, 22:14) - anonymous [neregistrovani]

...

Joj ljudi, da nije tužno, bilo bi smešno čitati ove komentare. Ta EU koju svi mrzite je zapravo jedina šansa koju Evropa ima sa svojim podeljenim prirodnim resursima. A kuda biste vi ako ne u Evropu? A da prestanemo da pametujemo i krenemo da radimo?