Ilić: Građevinske dozvole u najkraćem roku

Novi zakon predviđa da se građevinska dozvola dobije na jednom šalteru, bez dodatnih dokumenata i u predviđenom roku do 30 dana, rekao ministar Velimir Ilić. Građani će za privatne potrebe moći da dobiju dozvolu za znatno kraći rok, do sedam dana, ističe Ilić.

Ministar građevinarstva i urbanizma rekao je da novi zakon o uređenju prostora i planiranja podrazumeva da se građevinska dozvola dobije na jednom šalteru, bez dodatnih dokumenata i u predviđenom roku od 30 dana.

Prema njegovim rečima, ukoliko rok za izdavanje nije poštovan, resorno ministarstvo je dužno da istog trenutka izda građevinsku dozvolu.

Zakon takođe predviđa i sankcije za nepoštovanje rokova, a kako kaže ministar, veliki investitori će imati i pomoć koordinatora koji prikuplja dokumentaciju ako je nešto sporno i olakšava proces izdavanja dozvole.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ilić je objasnio da će procedura dobijanja dozvole za građane biti znatno kraća od one koja je predviđena za investitore.

"Za građane je predviđena najkraća moguća procedura, oni će dozvolu moći da dobiju maltene za sedam dana za privatne objekte, za pomoćne objekte, za male lokale do 100 metara kvadratnih. Za to će procedura biti skraćena gde treba samo najosnovniji materijal da se prikupi", rekao je Ilić.

Što se tiče konverzije prava korišćenja zemljišta u pravo svojine, Ilić je potvrdio da se od ideje da to bude besplatno došlo do ideje da oni koji su kupili zemljište moraju da plate 80 odsto tržišne vrednosti. Ipak, ističe, to nije konačno rešenje, a konačnu odluku treba da donese vladajuća koalicija.

"Mi smo predložili da konverzija bude besplatna. Bilo je raznih predloga, Ministarstvo privrede je, na primer, tražilo da se konverzija plaća 80 odsto od tržišne vrednosti... Mislim da će konverzija biti znatno niža od 80 odsto, možda maksimalno 20 odsto, to je i bio predlog koji su mnogi podržali", precizirao je Ilić i potvrdio da postoji oko 3.000 zahteva za konverziju.

Ilić kaže da je zakon spreman i da bi Vlada trebalo da 15. decembra razmatra to pitanje. Nakon toga o njemu raspravlja parlament, od kojeg zavisi da li će zakon biti usvojen do kraja godine.

Jedno je sigurno - sledeće građevinske sezone primenjivaće se novi zakon, zaključio je Ilić.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво