Budućnost industrije u tehnološkom razvoju

Formiran Konzorcijum prve individualne tehnološke platforme za domen proizvodnih tehnologija. Predsednik Tomislav Nikolić istakao da budućnost srpske industrije leži u tehnološkom razvoju i izvozu baziranom na odbrambenoj industriji. Država će pomoći preduzećima da se postave na zdrave osnove, poručio ministar privrede Saša Radulović.

Potpisivanjem Memoranduma kojim je formiran Konzorcijum prve individualne tehnološke platforme za domen proizvodnih tehnologija danas je u Kragujevcu otvoren inženjerski forum sa ciljem pronalaženja rešenja za tehnološko jačanje proizvodnih poslova srpske industrije.

Forum je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je istakao da budućnost srpske industrije, pre svega leži u tehnološkom razvoju i izvozu baziranom na odbrambenoj industriji.

Prema njegovim rečima, otkako je 1853. godine izvršeno prvo uspešno livenje topovskih cevi, vojna industrija u Srbiji je bila nosilac razvoja države. "Odbrambena industrija Srbije ostala je vodeća grana srpske privrede i generator ugleda Srbije u regionu i svetu. Vojna industrija je trenutno najveći potencijal za izvoz", rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku postoje narudžbine i zaključeni ugovori koji obezbeđuju izvoz veći od 250 miliona dolara koliko trenutno Srbija ostvaruje sa svojim spoljnotrgovinskim partnerima.

Nikolić je istakao da odbrambenoj industriji nedostaju sredstva, nova i savremena oprema, novi upravljački odnos prema resursima i nekadašnji, kako kaže zaboravljeni, odnos prema radu.

"S ponosom ističemo našu slavnu prošlost, ali isto tako treba da uložimo maksimalne napore za budućnost. U nastavku osnov uspeha leži u zajedničkom naporu i svako treba da živi uzdignute glave, ali i da da doprinos tom cilju", rekao je Nikolić.

Predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije Branko Kovačević podsetio je na dugu tradiciju Srbije u inženjerstvu i obrazovanju, ali i pozvao na saradnju svih relevantnih aspekata društva kako bi se ona ponovo uzdigla.

"Kada pogledate stanje u industriji ono je katastrofalno. Imamo tri puta manje radnih mesta u industriji nego pred raspad zemlje 1990, starosna struktura je katastrofalna... Zato smo svi ovde zajedno da probamo nešto da uradimo sa industrijom, jer bez nje nema zdrave privrede i ekonomije", istakao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, cilj današnjeg skupa je da se na jednom mestu skupe svi potencijali Srbije, odnosno državni vrh, stručnjaci iz obrazovanja i nauke, privrednici, jer, kako kaže, nema industrije bez jake nauke i obrazovanja.

Pomoć države preduzećima u restrukturiranju

Ministar privrede Saša Radulović ocenio je da je poslednjih deset godina u Srbiji vođena katastrofalna ekonomska politika i privatizacija i najavio da će država sada pomoći preduzećima u restrukturiranju, "ali ne tako da se bacaju pare u bunar".

"Država će pomoći, ali ne da baca pare u bunar i kupuje socijalni mir, nego da se preduzaća postave na zdrave osnove i preko novih investitora podstakao njihov rast", rekao je Radulović. 

Dodao je da su strani investitori jako važni u razvoju jedne ekonomije, ali da je ipak domaća privreda, glavna stvar.

Radulović je napomenuo da je za promenu sistema neophodna prvo promena osnove ekonomske politike i stvaranje prostora kako bi domaća privreda uspela da napreduje, raste i zapopšljava.

"Prvi korak je da se utvrdi dijagnoza stanja srpske privrde i da ekonomija krene da se izvlači iz blata. Godinama su trunula preduzeća u restruktuaciji i godišnje nas to košta 750 miliona dolara", rekao je Radulović.

Nakon uvodnog dela Predsednik privredne komore Srbije Željko Sertić i Kovačević, u prisustvu predsednika Republike, potpisali su Memorandum o razumevanju kojim se formira Konzorcijum prve individualne tehnološke platforme za domen proizvodnih tehnologija - NTPS Proizvodnja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво