Dačić: Tri projekta za sredstva od Kine

Srbija će na Samitu kineskog premijera i šefova vlada 16 država Srednje i Istočne Evrope predložiti tri projekta u vezi sa energetikom i infrastrukturom, rekao premijer Ivica Dačić. Kina će izdvojiti 10 milijardi dolara za finansiranje projekata iz 16 evropskih država, kaže Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija na Samitu kineskog premijera i šefova vlada 16 država Srednje i Istočne Evrope kandidovati tri projekta koji su, pre svega, u vezi sa energetikom i infrastrukturom.

Kina je, za finansiranje projekata iz 16 evropskih država, izdvojila 10 milijardi dolara.

"Jedan projekat je u vezi sa revitalizacijom i izgradnjom novog bloka Termoelektrane 'Kostolac', u vrednosti većoj od 700 miliona dolara, a drugi se tiče izgradnje jednog dela auto-puta na Koridoru 11 - od Obrenovca do Ljiga", rekao je Dačić srpskim novinarima u Bukureštu.

Treći projekat je zajednička ideja Mađarske i Srbije, za koju je kineska strana veoma zainteresovana, a reč je o rekonstrukciji pruge na Koridoru 10 od Budimpešte do Beograda.

Kako je Dačić rekao, na samitu će biti usvojen Akcioni plan saradnje u narednim godinama.

Premijer Srbije imao je i sastanak sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom, na kojem je, pored projekata obuhvaćenih ovom inicijativom, bilo reči i o drugim temama. Dačić je rekao da je Samit Kina - zemlje Srednje i Istočne Evrope veoma važan za Srbiju.

"Za nas je važno da imamo što više kineskih investicija u Srbiji, a komparativna prednost Srbije u odnosu na drugih 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope jeste to što praktično jedina ima sporazume o slobodnoj trgovini sa EU i drugim zemljama, kao što su Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan", rekao je Dačić.

Rekao je da je Srbija predložila i da se nada da će to biti usvojeno, da u Beogradu, u sklopu ove inicijative, bude sedište Sekretarijata koji bi se bavio razvojem infrastrukture.

Na pitanje da li će spor koji se u Srbiji vodi sa jednim kineskim investitorom biti tema razgovora sa kineskim premijerom i da li će to uticati na međusobne odnose, Dačić je rekao da je to isuviše sitno pitanje za ovako veliki događaj.

"Srbija ima veoma velike simpatije prema Kini i kineskim investitorima. Ako je bilo nekih nepravilnosti one treba da se isprave, ali to ne bi trebalo da ima bilo kakve posledice po naše ekonomske i političke odnose", rekao je srpski premijer.

Dačić je ranije danas u Bukureštu razgovarao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"Veoma smo otvoreno i prijateljski razgovarali, a Orban je jasno istakao da Mađarska, kada je reč o evropskim integracijama, podržava Srbiju i smatra da je Vlada Srbije mnogo uradila u proteklom periodu i da shodno tome pregovori o članstvu što pre treba da budu otvoreni", rekao je Dačić.

Podsetio je da je već ranije bilo dogovoreno da bude održana zajednička sednica dveju vlada i to u Beogradu, a kako je rekao, obe strane se nadaju da će ona biti održana u prvim mesecima sledeće godine jer Mađarsku u aprilu očekuju parlamentarni izbori.

u delegaciji Srbije su još i ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić. U Bukureštu je ministarka energetike s rumunskim kolegom Konstantinom Nicom razmatrala energetsko povezivanje dveju zemalja, i to putem gradnje gasovoda, naftovoda i dalekovoda.

"Tu su gasne interkonekcije Arad-Mokrin, tu je naftna konekcija između Rumunije i Srbije o čemu ćemo posebno razgovarati, i naravno izgradnja prenosne mreže od 400 kilovolti, o čemu se već ozbiljno razgovara", kaže Zorana Mihajlović. 

Kako ističe, baš zbog toga je dogovoreno da se ubrzo organizuju sastanci u Beogradu, gde će zajedno sa javnim preduzećima, koja su i s jedne i s druge strane uključena u poslove, biti razmotrena realizacija projekata.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. nov 2013, 18:31) - anonymous [neregistrovani]

tudja ruka ne brise suze.

Neznamo kako se radi sa svojim vlastitim novcem. Neznamo zato sto je uvijek neko drugi radio sa nasim novcem. Za svoju korist a ne nasu.
Mi nas novac nismo nikad imali u svojoj ruci.
Bili smo uvijek sirotinja raja. Bili smo uvijek tudji robovi.
Ni danas neznamo sta cinimo. Samo za to uzimamo tudje kredite, da bismo drugom duzni bili i da bismo imali sta drugom vracati.
Kad bismo mogli . Kad bismo znali kako se radi.A mogli bismo kad bismo htjeli.
Mogli bismo sami finanansirati mnogo korisnije, ekonomicnije, jeftinije
termicke elektrane i mnogo drugih stvari
za koje nam niko sa strane potreban nije.

(ponedeljak, 25. nov 2013, 18:25) - anonymous [neregistrovani]

5 miliona dolara

cudi me da u ovom tekstu nije navedeno da je prosle godine na istom ovakvom samitu u poljskoj srbija bila najveci dobitnik !!!!!!
kina je dala srbiji 5.000.000 dolara bespovratne pomoci !!!!!!! od svih zemalja koje ucestvuju na ovom samitu, kina najvise simpatise srbiju i madjarsku !!!!! to oni i javno izgovaraju !!! srbiju zato sto je imala dobre odnose sa kinom i u komunizmu /putem ex-juge /, a i posle raspada jugoslavije. a madjare zato jer su ubedjeni da imaju zajednicko poreklo !!!!!

(ponedeljak, 25. nov 2013, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

Kina

Eto narode, ako je jos neko pod magijom zapadnjacke propagande, da vidi ko je glavna i jedina ekonomska sila u svetu. Kina. Dok na zapadu prosipaju iz supljeg u prazno, prodaju jedan grugome osiguranja, kredite i sisaju travu jedan drugome, kina gradi i preuzima svetska trzista.

(ponedeljak, 25. nov 2013, 16:55) - anonymous 01 [neregistrovani]

cena elektrane

Ranije je bila cena za izgradnju TERMOELEKTRANE instalisana snaga jednog bloka 1MW = 1MILION DOLARA. Znaci snaga 350MW = 350 miliona dolara. Ni dolari nisu sto su nekad bili...

(ponedeljak, 25. nov 2013, 16:47) - anonymous [neregistrovani]

Projekti

Pruga, termoelektrana i putevi. To nije loše.
Ali najblje je da se da bez naknade Veliko Ratno ostrvo i da se napravi Beogradski Menhetn...