Читај ми!

Prvi var na "Južnom toku" kroz Srbiju

Ceremonijom u Palati "Srbija" obeležen početak gradnje deonice gasovoda "Južni tok" u selu Šajkaš. "Južni tok" nije samo priča o magistralnoj trasi već je i simbol povezivanja država i naroda, rekao na početku ceremonije predsednik Tomislav Nikolić. Gradnja "Južnog toka" kroz Srbiju garant bolje međunarodne energetske sigurnosti, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u čestitki.

U selu Šajkaš u Vojvodini zavarene prve cevi deonice gasovoda "Južni tok". Gasovod prolazi kroz više zemalja, obezbediće dotok ruskog gasa do evropskih potrošača, a investicija je vredna oko 16 milijardi evra.

Na početku ceremonije u Palati "Srbija", predsednik Tomislav Nikolić rekao je da su Srbija i Rusija ispisale mnogobrojne stranice zajedničke istorije i da su uvek zajedno pobeđivale na istoj strani.

"Južni tok nije samo priča o magistralnoj trasi već je i simbol povezivanja država i naroda", kaže Nikolić.

Nikolić je, takođe, ocenio da će taj projekat pokazati i da je Srbija zemlja u kojoj je moguće ostvariti uspeh i dovršiti i najveće infrastrukturne projekte.

Predsednik je rekao da je priključenje na "Južni tok" simbol napretka i povezivanja Srbije i Rusije radom i garant snabdevanja bez neizvesnosti.

"Ovako važna uloga koju Srbija ima nije samo pitanje geografije već je i posledica međunarodnog prepoznavanja Srbije kao ključne države regiona koja svojom politikom doprinosi stabilnosti", rekao je Nikolić.  

"Srbija je država rešenja, a ne problema; mira, a ne sukoba; država dogovora i tolerancije, Srbija je država budućnosti", naveo je Nikolić.

Rekao je da je siguran da u Srbiji postoji izuzetan potencijal među građevincima i inženjerima da se primeni najbolja svetska tehnologija u izgradnji "Južnog toka", kao i da postoji svest o važnosti održivog razvoja i očuvanja životne sredine.

Ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak pročitao je čestitku i obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Gradnja gasovoda će biti veliki doprinos poboljšanju međunarodne energetske sigurnosti", poručio je Putin, i dodao da je je ovo važan događaj ne samo za Srbiju i balkanske zemlje, već i za čitav evropski kontinent.

"'Južni tok' će, dnom Crnog mora, ujediniti najveća ruska prirodna nalazišta gasa sa najvećim tržištima jugoistočne Evrope, i osigurati pouzdano snabdevanje gorivom za evropske potrošače, bez rizika u transportu", naveo je ruski predsednik, a preneo Novak.

Potpisana su tri ugovora - Protokol o zajmu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa između srpske i ruske strane.

Posle potpisivanja navedenih dokumenata obratio se premijer Srbije Ivica Dačić.

Dačić je rekao da je izgradnja gasovoda "Južni tok" najveći infrastrukturni i energetski projekat na teritoriji Srbije, koji će omogućiti ekonomski rast i povećanje zaposlenosti.

Istakao je da mu je čast što za vreme mandata Vlade kojoj predsedava počinje gradnja "Južnog toka", prvog velikog projekta u Srbiji, posle više od četiri decenije.

"Srbija posle više od četiri decenije može da kaže da gradi nešto veliko", rekao je Dačić.

Poručio je i da će Srbija biti značajno regionalno čvorište za snabdevanje gasom i pouzdan energetski partner u regionu.

Potom je predsednik Srbije direktnim video-linkom dao znak za zavarivanje prvog spoja gasovoda, koje je obavljeno u Šajkašu.

Garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi 

Po otpočinjanju radova, na svečanosti su govorili i predsednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler, ministarka energetike Zorana Mihajlović i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Aleksej Miler je poručio da smo "svedoci istorijski važnog događaja" i da će "Južni tok" zauvek ukloniti tranzitne rizike i obezbediti garantovane isporuke gasa u Srbiji i Evropi", kao i da će obezbediti 63 milijarde kubika gasa protoka godišnje.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je "Južni tok" "krvotok" za privrednu, industrijski i individualni razvoj i da će pospešiti otvaranje radnih mesta, jer je "to ono čemu Srbija teži".

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović objasnio je da je cela Vlada, uključujući pomoćnike, sekretare i službenike, bila na raspolaganju svim firmama u pripremi zakona i dokumenata koji su bili neophodni da bi izgradnja "Južnog toka" mogla da počne.

Kako je najavljeno, po završetku ceremonije, Bajatović bi trebalo da obiđe radove u Šajkašu.

"Južni tok" je jedna od najvećih investicija u proteklih nekoliko decenija. Nosilac posla je zajedničko preduzeće "Južni tok Srbija", udeo "Srbijagasa" je 49 odsto, a "Gasproma" 51 odsto.

Deonica kroz našu zemlju dugačka je 421 kilometar - gasovod u Srbiju ulazi kod Zaječara, a izlazi kod Subotice.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво