Читај ми!

Inflacija u planiranim granicama

U drugoj polovini 2013. godine ispunile su se najave centralne banke da će inflacija biti u granicama cilja, kao i da će oporavak ekonomske aktivnosti biti praćen smanjenjem spoljne neravnoteže, izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su se u drugoj polovini 2013. godine, ispunile najave centralne banke da će inflacija biti u granicama cilja, kao i da će oporavak ekonomske aktivnosti biti praćen smanjenjem spoljne neravnoteže.

"Međugodišnja inflacija u septembru je iznosila 4,9 odsto, čime se vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, koji iznosi četiri plus-minus 1,5 odsto", rekla je Jorgovanka Tabaković na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ukazala je na to da je inflacija i u oktobru smanjena na 2,2 odsto, čime se privremeno našla ispod donje granice cilja, ističući da će mere monetarne politke, u narednom periodu, biti usmerene na njeno zadržavanje u granicama cilja.

"Inflaciona očekivanja privrede i građana za narednih godinu dana znatno su niža", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Zbog povoljnijih trendova u spoljnotrgovinskoj razmeni, rekla je Tabakovićeva, deficit tekućeg računa više je nego prepolovljen u poređenju sa prethodnom godinom i spoljna neravnoteža se smanjuje i brže nego što je očekivano.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво