petak, 19. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Naslovna > Vesti > Ekonomija > Inflacija u planiranim granicama

utorak, 19. nov 2013, 12:15 -> 18:39

Inflacija u planiranim granicama

U drugoj polovini 2013. godine ispunile su se najave centralne banke da će inflacija biti u granicama cilja, kao i da će oporavak ekonomske aktivnosti biti praćen smanjenjem spoljne neravnoteže, izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su se u drugoj polovini 2013. godine, ispunile najave centralne banke da će inflacija biti u granicama cilja, kao i da će oporavak ekonomske aktivnosti biti praćen smanjenjem spoljne neravnoteže.

Pripremija Vesna Damjanić Branković
Izbori nisu problem za NBS

Jorgovanka Tabaković je rekla da za NBS eventualni parlamentarni izbori ne predstavljaju nikakav problem.

Navela je da za NBS izbori ne predstavljaju rizik "u smislu ponašanja Vlade", nego samo rizik istorijski nasleđenog modela ponašanja u kojem raspisivanje izbora znači da život u Srbiji staje i da više niko ne govori o ekonomiji.

"Međugodišnja inflacija u septembru je iznosila 4,9 odsto, čime se vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, koji iznosi četiri plus-minus 1,5 odsto", rekla je Jorgovanka Tabaković na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ukazala je na to da je inflacija i u oktobru smanjena na 2,2 odsto, čime se privremeno našla ispod donje granice cilja, ističući da će mere monetarne politke, u narednom periodu, biti usmerene na njeno zadržavanje u granicama cilja.

"Inflaciona očekivanja privrede i građana za narednih godinu dana znatno su niža", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Zbog povoljnijih trendova u spoljnotrgovinskoj razmeni, rekla je Tabakovićeva, deficit tekućeg računa više je nego prepolovljen u poređenju sa prethodnom godinom i spoljna neravnoteža se smanjuje i brže nego što je očekivano.

1
komentari broj komentara 1 | cwpošalji komentar
(utorak, 19. nov 2013, 14:46)
anonymous [neregistrovani]
opošalji odgovor

daloko je nada nasa...?????

Moze Srbija sve uciniti.
Kada hoce i kada zna kako hoce.
Srbija ce i krizu svoju rijesiti.
Kad bude mogla ono sto nemoze.
Kad bude znala ono sto nezna.
Kad bude htjela ono sto nece.

1
1