Inflacija u planiranim granicama

U drugoj polovini 2013. godine ispunile su se najave centralne banke da će inflacija biti u granicama cilja, kao i da će oporavak ekonomske aktivnosti biti praćen smanjenjem spoljne neravnoteže, izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da su se u drugoj polovini 2013. godine, ispunile najave centralne banke da će inflacija biti u granicama cilja, kao i da će oporavak ekonomske aktivnosti biti praćen smanjenjem spoljne neravnoteže.

"Međugodišnja inflacija u septembru je iznosila 4,9 odsto, čime se vratila u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, koji iznosi četiri plus-minus 1,5 odsto", rekla je Jorgovanka Tabaković na predstavljanju novembarskog izveštaja o inflaciji.

Ukazala je na to da je inflacija i u oktobru smanjena na 2,2 odsto, čime se privremeno našla ispod donje granice cilja, ističući da će mere monetarne politke, u narednom periodu, biti usmerene na njeno zadržavanje u granicama cilja.

"Inflaciona očekivanja privrede i građana za narednih godinu dana znatno su niža", rekla je Jorgovanka Tabaković.

Zbog povoljnijih trendova u spoljnotrgovinskoj razmeni, rekla je Tabakovićeva, deficit tekućeg računa više je nego prepolovljen u poređenju sa prethodnom godinom i spoljna neravnoteža se smanjuje i brže nego što je očekivano.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 19. nov 2013, 14:46)
anonymous [neregistrovani]

daloko je nada nasa...?????

Moze Srbija sve uciniti.
Kada hoce i kada zna kako hoce.
Srbija ce i krizu svoju rijesiti.
Kad bude mogla ono sto nemoze.
Kad bude znala ono sto nezna.
Kad bude htjela ono sto nece.