Razgovori o "Srbijagasu" sledeće nedelje

Finansijsko restrukturiranje "Srbijagasa" moglo bi da košta između 600 i 800 miliona evra, kaže generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović. Bajatović najavio da će razgovori o restrukturiranju početi sledeće nedelje u Vladi Srbije. Radovi na na "Južnom toku" kroz Srbiju biće otvoreni najkasnije do 20 decembra, tvrde u "Srbijagasu".

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavio je da će razgovori o restrukturiranju tog javnog preduzeća početi sledeće nedelje u Vladi Srbije i ocenio da bi finansijsko restrukturiranje moglo da košta između 600 i 800 miliona evra.

Bajatović je na konferenciji za novinare rekao da je za restrukturiranje zaduženo Ministarstvo finansija i da će u razgovore biti uključen premijer Ivica Dačić i stručnjaci.

"'Srbijagas' će predložiti model restrukturiranja na kome radi dve i po godine i koji predviđa da to javno preduzeće postane nacionalna gasna kompanija u 100 odsto državnom vlasništvu, to jest holding uz pravno a ne vlasničko razdvajanje delatnosti", objasnio je Bajatović.

Prema njegovim rečima, glavne razlike u modelu restrukturiranja između predloga "Srbijagasa" i Ministarstva energetike su način podele delatnosti i vremenski okvir.

Bajatović je naveo da je predviđeno da se restrukturiranje završi do 1. januara 2015. i da će organizacija kompanije biti u potpunosti uklađena s trećim energetskim paketom EU, koji podrazumeva razdvajanje delatnosti transporta od prodaje.

"Veliki gubici zbog socijalne politike cena"

Istakao je da se slaže sa članovima Vlade Srbije da je stanje u "Srbijagasu" neodrživo i dodao da je spreman za restrukturiranje. Bajatović je rekao da je akumulirani gubitak "Srbijagasa" 1,06 milijardi evra, a da su potraživanja oko 800 miliona evra, od kojih je polovina nenaplativa.

Bajatović je napomenuo da je to posledica vođenja socijalne politike preko cene gasa i neplaćanja gasa, zbog čega je "Srbijagas" morao da se zadužuje.

Prema njegovim rečima, cilj finansijskog restrukturiranja treba da bude mogućnost da se kapital preduzeća podigne na najmanje 100 miliona evra, kako bi bilo sposobno za investicije i realizaciju projekata kao što su gardnja gasovoda Južni tok, skladišta gasa i gasnih elektrana.

"'Srbijagas' je toliko ozbiljno i opasno pitanje, da ne može da se reši lupanjem šakom o sto", rekao je Bajatović, ali je dodao da sa resornim ministarstvom i ministarkom Zoranom Mihajlović ima dobru i profesionalnu saradnju.

Bajatović je potvrdio da je 27. septembra Ministarstvu privrede dostavio ličnu kartu tog javnog preduzeća.

U „Srbijagasu" tvrde da je sve spremno za početak gradnje deonice gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju. Radovi će biti otvoreni najkasnije do 20 decembra kod Kovilja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво