Читај ми!

Srbija partner sajma u Dubaiju

Na sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija "Giteks", Srbija dobila ulogu zemlje partnera. Srbiju predstavlja 14 domaćih kompanija.

Srbija je ove godine zemlja partner sajma informaciono-komunikacionih tehnologija "Giteks" u Dubaiju, saopštila je Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Kako se navodi, na tom najvećem sajmu te vrste u regionu Bliskog istoka i severne Afrike, koji je juče otvorio Šeik Muhamed bin Zajed, na nacionalnom štandu Srbije predstavljeno je 14 domaćih kompanija.

Direktor SIEPA-e, Božidar Laganin je, na otvaranju, istakao da je je za Srbiji jako značajno da je baš u ovom trenutku zemlja partner jedne tako velike manifestacije, koja ima tradiciju dužu od tri decenije.

"Kako smo sa Fijatom pre nekoliko godina napravili investicioni bum, na čijem je talasu u Srbiju došlo preko 150 kompanija iz automobilskog sektora i podiglo naš izvoz do najboljeg rezultata u istoriji zemlje, tako se sada trudimo da napravimo sličan takav investicioni talas na projektu Mubadale, naveo je Laganin.

Laganin je ocenio da to što je Srbija zvaničan partner "Giteksa" njenim predstavnicima omogućava da se dobre vesti iz Srbije šire u regionu, koji je jedan od retkih koji u uslovima globalne krize traži nove investicione lokacije.

Kako je saopštila SIEPA, ove godine na sajmu IKT-a u Dubaiju učestvuje više od 130.000 IT profesionalaca iz 150 zemalja, a pristutno je više od 80 odsto vodećih svetskih IT brendova.

Na srpskom paviljonu svoja rešenja predstavljaja 14 srpskih firmi iz oblasti informacionih tehnlogija, među kojima je i "Komtrejd".

Prema rečima Laganina, taj nastup doprineće promociji domaće IT industrije, što je jedan od prioriteta utvrđenih Strategiji razvoja i podrške industriji informacionih tehnologija, koju je Vlada Srbije donela ove godine.

Kako je naveo, osnovni zadatak ovih 14 firmi koje izlažu na našem štandu je da pronađu dobre partnere i naprave dobre izvozne poslove.

Izlazeći prvi iz krize, ICT sektor prdstavlja najvitalniji deo naše privrede, ali nosi i najveći potencijal za dalji rast. Vrednost ovog sektora u Srbiji se procenjuje na dve milijarde evra", istakao je Laganin.

Kako je ocenio, učešće Srbije u svojstvu zemlje partnera značajno će produbiti međudržavnu saradnju sa UAE, s obzirom da će se ekonomska saradnja između dve zemlje odvijati velikim delom u oblasti informacionih tehnologija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара