Читај ми!

FAP stao, Priboj na leru

Proizvodnja u FAP-u potpuno obustavljena. Plate kasne četiri i po meseca. Država prestala da daje subvencije nekadašnjem gigantu koji posle tri neuspela tendera čeka strateškog partnera. Sindikati kažu da bi FAP mogao da proizvodi kamione i autobuse za gradove, vojsku i vatrogasce.

Posle decenije restrukturiranja, i baš u vreme kada puni 60 godina postojanja, pribojski FAP sučava se sa velikim problemima. Proizvodnja je potpuno obustavljena zbog plata koje kasne četiri i po meseca, zdravstvene knjižice radnika su neoverene, a posla nema. A od sudbine FAP-a zavisi sudbina čitavog grada, u kome je gotovo sve drugo stalo.

Radnici više ne znaju kome da se obrate. Među njima su i oni sa zakazanom operacijom na srcu, ili vaskularnim problemom koji ih je vezao za postelju.

"Gledam sebe kako ne mogu da idem, ali ne verujem da sam doživeo to da ne mogu da se lečim, sa svom zaradom i mukom, sa tolikim godinama radnog staža", kaže radnik FAP-a Vojin Bakić.

U grupi 29 preduzeća u restrukturiranju, i sa državom kao većinskim vlasnikom, FAP, sa oko 1.500 zaposlenih, do avgusta je dobijao subvencije od 20 miliona dinara mesečno.

Od tog novca uglavnom su deljene plate. Kada je novac iz državne kase prestao da stiže, nastao je problem. Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović kaže da je država davala pare, ali da nije kontrolisala kako se one troše.

"Od privrednog subjekta pravila je socijalnu ustanovu. Radnicima FAP-a i nama Pribojcima koji smo to gledali nije bilo važno to što nema posla nego nam je bilo bitno da primamo platu", kaže Rvović.

Posrnuli gigant imao je tri neuspela tendera, ali još čeka strateškog partnera koji bi prepoznao svoj poslovni interes, tamo gde ga je naša država izgubila.

Ako više ne može da parira proizvođačima "drumskih krstarica", našoj vojsci i vatrogascima trebaju kamioni, a gradovima autobusi.

"Samo na tih par mesta FAP bi dobio posao, a država izdvaja sredstva iz budžeta za te kamione i autobuse", objašnjava predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata FAP-a Predrag Simić.

Zahteva se isplata bar jedne plate, overa zdravstvenih knjižica i posao. U lokalnoj samoupravi, ipak, veruju da će rešenje biti pronađeno već naredne sedmice, jer lanac dugovanja koji počinje u FAP-u neminovno blokira čitav grad.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи