Saradnja Srbije i Hrvatske, signal ulagačima

Bolja ekonomska saradnja Srbije i Hrvatske privući će investitore. Iako hrvatski zakon ne pravi razliku između domaćeg i stranog investitora, praksa ih je napravila. Na 200 hrvatskih kompanija u Srbiji dolazi tek nekoliko naših u Hrvatskoj. Mesta za unapređenje saradnje ima u poljoprivredi, energetici, građevinarstvu.

Privrednici Hrvatske i Srbije razgovarali su sa predsednicima Ivom Josipovićem i Tomislavom Nikolićem o unapređenju privredne saradnje dve zemlje. U Privrednoj komori Srbije, sastali su se biznismeni i već se dogovoraju o prvim zajedničkim poslovima.

Saradnja dve ekonomije, slažu se svi, mora da bude bolja, što će biti signal investitorima koji bi da ulažu u region.

Pitanje koje, za početak treba razjasniti jeste kako da se otvore odškrinuta vrata za srpske kompanije u Hrvatskoj.

Direktor Agencije za investicije Hrvatske Damir Novinić kaže da hrvatski zakon ne razlikuje domaćeg i stranog investitora.

"U Hrvatskoj investitor može da dobije između tri i 18 hiljada evra za otvoreno radno mesto", dodaje Novinić.

Zakon ne pravi razlike, ali ih je napravila praksa. Na 200 hrvatskih kompanija u Srbiji dolazi tek nekoliko srpskih u Hrvatskoj.

"Možda je malo i politika odigrala svoju ulogu, možda je taj nesrećni rat napravio što je napravio, mislim da privreda i ekonomija moraju da idu napred", kaže Bernarda Cecelja iz preduzeća "Bernarda".

Potpredsednik Privredne komore Srbije Raša Ristivojević priznaje da su događaju prethodnih godina imali uticali, ali kaže da je toga sve manje.

"Velike kompanije, koje žele da investiraju u Hrvatskoj, svesne su da imaju i neke druge probleme, od konkurenata i iz Hrvatske i iz evrpskih zemalja", objašnjava Ristivojević.

Predsednik Hrvatske privredne komore Nadan Vidošević kaže da je Hrvatska u svom privatizacijskom procesu imala dominantno preuzimanje naših kompanija, što je započeto još u ratnom periodu.

"U tim okolnostima, teško da su srpske kompanije mogle da se nose sa konkurentima, bankarskim sektorom Italije, Austrije, mobilnim operatetima Nemačke. Nešto drugačijasituacija je bila u Srbiji i mi smo to iskoristili", navodi Vidošević.

Različiti pogledi na prošlost obavezuju na isti pogled na budućnost. Saradnja dve zemlje vodi do trećih, a napravljeni su i prvi koraci.

Boško Slavković iz kraljevačke "Fabrike vagona" otkriva da već od sutra kreću sa zajedničkim poslovima.

"Svojevremeno, 'Fabrika vagona' i 'Đura Đaković' je pred sam rat izvozila veliki broj vagona za Irak, gde smo zajedno izvozili i nastupali", podseća Slavković.

"Agroindustrijski sektor u Srbiji ima ogroman potencijal, kao što imaju potencijal ugovori o slobodnoj trgovini sa Rusijom i drugim zemljama", kaže Damir Kuštrak iz "Agrokora".

U poslednjih desetak godina, dve zemlje su 20 puta povećale razmenu. Ipak, ima mesta da se saradnja unapredi u energetici, metalo-prerađivačkoj industriji, građevinarstvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво