Dačić: Srbija kao magnet za investitore

Vlada će se svim silama truditi da stvori novu i bolju poziciju Srbije u svetu i zaustavi ekonomski sunovrat, izjavio Ivica Dačić. Vreme je da magnet za privlačenje investicija počne da deluje, kaže Dačić. Šef misije MMF-a u Beogradu ocenjuje da su ekonomske mere Vlade Srbije korak u dobrom pravcu i da je ključno da budu i ostvarene.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se aktuelna vlada svim silama truditi da njeni najvažniji zadaci budu ulazak u Evropsku uniju, pravljenje nove i bolje pozicije u svetu i zaustavljanje ekonomskog sunovrata.

Dačić je na 13. ekonomskom samitu Srbije u hotelu "Metropol" naglasio da nemamo vremena za odlaganje i da se ova vlada suočila sa veoma teškim problemima, koje nije htela da ostavi sa strane kao neke prethodne vlade, jer možda, kako je rekao, neka sledeća vlada neće imati o čemu da odlučuje.

Premijer je izjavio da je vreme da u Srbiji magnet za privlačenje investicija počne da deluje i izrazio spremnost Vlade da Srbiju konačno postavi na zdrave osnove.

Istakao je da je u Vladi Srbije napravljen dogovor da se preispitaju sva najavljena zaduživanja i da je prioritet zaustavljanje spirale koja stalno povećava zaduživanje i budžetski deficit, a ne podiže nivo industrijske proizvodnje.

"Srbija je dobro mesto za investicije, Srbija je stabilna, ima dobre odnose sa susedima, ne preti joj destabilizacija ni u političkom, ni u ekonomskom, ni u bezbednosnom smislu", istakao je Dačić.

Upozorio je da je zbog visokog nivoa budžetskog deficita, zaduženosti i konstantnog pada BDP-a jasno da, ako se ne preduzmu opšte mere, može biti ugrožena finansijska i sveukupna stabilnost zemlje i da može doći do procesa "koje niko neće moći da kontroliše".

Premijer Srbije je ocenio da su nove ekonomske mere Vlade Srbije preduslov za zaustavljanje ekonomskog sunovrata.

"Bez popravljanja slike o Srbiji i bez jake Srbije u međunarodnom okviru, nećemo moći da ostvarimo nijedan od ciljeva", naveo je Dačić.

Precizirajući ciljeve, Dačić je naveo da je za što brži ulazak u EU neophodno da se nastave unutrašnje reforme i primena Briselskog sporazuma. "To stvara teškoće u funkcionisanju države i stvara probleme sa likvidnošću", ukazao je srpski premijer ističući da je u proteklim godinama najveći pad aktivnosti zabeležen u realnom sektoru, odnosno industrijskoj proizvodnji.

Preći s papira na konkretne projekte 

Premijer je rekao da je Srbija otvorena za strane investitore, ali i za domaće, i pozvao učesnike konferencije da se "pređe sa papira na konkretne projekte".

"Imamo na stotine memoranduma i protokola koje smo potpisali, ajde da realizujemo barem jedan, da ne potpisujemo nijedan novi dok barem jedan ne realizujemo", rekao je Dačić.

Kao ilustraciju mogućnosti Srbije, Dačić je preneo šta mu je svojevremeno rekao potpredsednik SAD Džozef Bajden: "Kada dobijete datum za pregovore sa EU, sa pozicijom koju sada imate, bićete magnet za investicije."

Govoreći o finansijskim i ekonomskim problemima s kojima se zemlja suočava, premijer je ukazao na to da je naveći problem nezaposlenost, budući da je stopa nezaposlenosti 23 odsto, a posebno je kod mladih visok procenat nezaposlenosti, viši od 50 odsto.

Dačić je istakao da Srbija ima 65 odsto BDP-a u poređenju s 1989. godinom, da je stopa zaduženosti od oko 60 odsto BDP-a, da je drastično porasla stopa nezaposlenosti, kao i broj izdržavanih lica koji se približava broju radno aktivnih.

Osim Dačića, forumu su prisustvovali ministar privrede Saša Radulović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i brojni ekonomisti i strani ambasadori.

Kim: Mere Vlade korak u dobrom smeru

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Daehaeng Kim ocenio je da su najavljene mere Vlade Srbije veoma dobar korak u pravom smeru, ali je istakao da je od ključnog značaja da one budu i realizovane.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je od suštinskog značaja smanjenje javne potrošnje, jer su izdvajanja iz budžeta za penzije i socijalna davanja visoka u poređenju s drugim zemljama u tranziciji, i da su zbog toga bitne penzijska reforma i reforma javne uprave, školstva i zdravstva.

Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je da javna potrošnja po glavi stanovnika u Srbiji nije visoka, ali da ima veliko učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP).

On je rekao da prioritet ne bi trebalo da bude smanjenje javne potrošnje već povećanje BDP-a, i dodao da je ključ makroekonomske stabilnosti Srbije u reidustrijalizaciji i da u tom procesu treba biti obazriv.

Ministar privrede Saša Radulović poručio je da Vlada Srbije ima priliku da okrene novi list, da na drugačiji način pristupi problemima srpske privrede i posveti se njenom razvoju.

Radulović je rekao da su javna preduzeća "krvarila novac" proteklih godina, što je zemlju dovelo u izuzetno tešku poziciju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je za Republiku Srpsku veoma važna intenzivna saradnja sa Srbijom, koja joj je i najveći partner u ekonomiji.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво