Kredit iz Emirata za navodnjavanje u Mačvi

Prva sredstva kreditnog fonda Ujedinjenih arapskih emirata, namenjena investiciji u navodnjavanje, biće usmerena u Mačvu, najavio zamenik šefa Komiteta za saradnju Srbije sa UAE Mlađan Dinkić. Ugovor o realizaciji kredita biće potpisan do kraja oktobra, precizira Dinkić.

Zamenik šefa Komiteta za saradnju Srbije sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima Mlađan Dinkić najavio je da će prva sredstva kreditnog fonda te zemlje, namenjena investiciji u navodnjavanje, biti usmerena u region Mačve.

"Iz prve tranše kredita iz UAE, četvrtina će biti usmerena u region Mačve za navodnjavanje 8.000 hektara, a to je oko 22 miliona evra. Za to su zaslužne lokalne samouprave Šapca i Bogatića koje su prve uradile studije izvodljivosti projekta", rekao je Dinkić tokom posete Šapcu.

Najavio je da će ugovor o realizaciji kredita iz UAE biti potpisan do kraja oktobra.

Dinkić je rekao da je kredit fonda UAE sa godišnjom kamatnom stopom od 2,5 odsto na period od 20 godina i grejs periodom od pet godina.

Cilj projekta navodnjavanja je, kako je objasnio, da poljoprivrednici uvećaju višestruko prinose bez "pomoći Boga i gledanja u nebo".

Prema rečima Dinkića, Srbija izvozi tri puta manje poljoprivrednih proizvoda po hektaru obradive površine od Hrvatske, a 30 puta manje od Holandije.

Ukupna prva tranša kredita koji Srbiji za navodnjavanje daje "Abu Dabi Divelopment" fonda je 100 miliona evra, a novac je namenjen opremi za navodnjavanje 25.000 hektara zemljišta.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 13. dec 2013, 18:53)
Poljoprivrednik [neregistrovani]

Projekat

Zna li neko odnosno ima li predstavu kako to ide sa projektima, da li to poljoprivrednici mogu sami da prave neke projekte kako bi unapredili svoju proizvodnju, ili je to nesto na nivou lokalne samouprave, konkretno ja bih hteo da busim neki dubinski bunar, da li bih ja mogao da napravim svoj neki projekat kako bih to realizovao i koliko bi kostalo i sta bih time unapredio ili se mi, poljoprivredni proizvodjaci, tu nista ne pitamo?

(utorak, 15. okt 2013, 21:13)
anonymous [neregistrovani]

Via Serbia

Ovaj kredit ce ocigledno biti povoljan, i treba ga iskoristiti maksimalno. Nasa zemlja je dobila sansu da podigne svoju privredu na noge i da ubrzamo proces, prakticno da napravimo ekonomski evolutivni skok, mozemo biti i jedna od najbrze rastucih ekonomija, ako pametno odradimo sve!

(utorak, 15. okt 2013, 21:07)
anonymous [neregistrovani]

Moon

A Demokrate su nas godinama ubedjivale da nema para dok nam ne da Evropska unija, da nema zivota dok ne udjemo u Evropu. A oni nemaju vise ni za sebe. Istok se uzdize , zapad je u krizi, ova vlada srecom, gleda i na drugu stranu.

(utorak, 15. okt 2013, 20:55)
anonymous [neregistrovani]

Achernar

Nasi se ljudi prvo bune da se ne ulaze u poljoprivredu , a sada kada neka investicija dolazi, umesto pozitivne energije vi pokazujete sarkazam.

(utorak, 15. okt 2013, 20:49)
anonymous [neregistrovani]

Singidunum

Poljoprivreda i jeste nas prioritet, i tu ce se novac najbrze vratitti, i vracace se vecito. Ako pametno budemo igrali, mocicemo od plodova dobijenih ovim ulaganjima i da vracamo druge kredite i otvaramo nove privredne grane!

(utorak, 15. okt 2013, 20:45)
anonymous [neregistrovani]

Aries

Samo da se novac pametno trosi i nece biti nikakvih problema.

(petak, 11. okt 2013, 09:32)
anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Hocemo li saznati kojih su to 13 famoznih projekata za navodnjavanje koji ce se finansirati ovim kreditom?

(četvrtak, 10. okt 2013, 19:49)
anonymous [neregistrovani]

dvostruki ciljevi.

Bas u Macvi . Tu je vjerovatno najpotrebnije.
Ne funkcionisu stari sistemi navodnjavanja.
Optereceni su blokadom prava vlasnistva
i zastarjelom tehnologijom.
Krediti ce biti podjeljeni bilo kome
sam nemoze ih dobiti onaj ko raspolalze
novim naucnim cinjenicama , znanjima ,
i sistemskim rjesenjem za napredak.
Bravo ekonomijo.
Zelim ti dobar profit u mutnim barama.