Gde idu viškovi od kusura?

U Srbiji se roba i usluge naplaćuju u nepostojećim apoenima, odnosno u "parama" koje već pet godina nisu u opticaju, te da nije poznato gde viškovi od tako nastalih kusura odlaze, saopštila je Asocijacija potrošača Srbije.

Asocijacija potrošača Srbije (APOS) saopštila je da se u Srbiji roba i usluge naplaćuju u nepostojećim apoenima, odnosno u "parama" koje već pet godina nisu u opticaju, te da nije poznato gde viškovi od tako nastalih kusura odlaze.

"U Srbiji, i posle ukidanja 'para' u kovanicama, trgovci, ali i državna preduzeća, i dalje ističu cene u nepostojećim apoenima. Podrazumeva se da se kusur zadržava, a postavlje se pitanje - gde taj višak odlazi", piše u saopštenju APOS-a.

Apeluje se i predlaže nadležnim organima da se viškovi od zaokruživanja cena uplaćuju u određeni fond za humanitarne svrhe i dodaje da je "štednja kusurom" takođe dobra inicijativa koja postoji u drugim zemljama.

"Na primer, Američka nacionalna banka omogućava potrošačima da se prijave na uslugu 'Zadrži kusur', čime kusure od nekoliko centi stavljaju na poseban štedni račun, pa prosečan potrošač u Americi na kraju godine ostvari dobit i do 200 dolara", ukazuje APOS.

Kako se navodi, potrošač je u celom svetu najveći investitor, a najslabiji učesnik na tržištu, što u Srbiji "niko ne ceni, a ovo drugo se zlouprotebljava, pa i kada je u pitanju isticanje cena u nepostojećem apoenu".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво