Читај ми!

Svi trpe zbog sive ekonomije

Od početka krize, u Srbiji izgubljeno više od 600.000 radnih mesta, što je ravno tektonskom poremećaju, rekao ministar privrede Saša Radulović. Vlada će sledeće nedelje predstaviti program mera i reformi, čiji je osnovni cilj porast zaposlenih. Ono zbog čega svi trpe je siva ekonomija.

Vlada Srbije će naredne nedelje predstaviti program mera i reformi, čiji je osnovni cilj porast broja zaposlenih, najavio je ministar privrede Saša Radulović. Ideja je, kaže, da se smanjuju nameti na rad, a podstiču proizvodnja i izvoz.

Predstavnici poslodavaca i ministar privrede susretali su se, kažu, više puta, a sada i javno, da zajedno traže rešenje situacije u kojoj bez posla svakog meseca u proseku ostane 18.000 ljudi.

"Privrednici pre svega smatraju da se moraju spustititi porezi i doprinosi na one najniže zarade i one do prosečnih. Prosto, da se mora uvesti jedna vrsta progresvinog oporezivanja - da država kreira jedan takav sistem u kojem neće biti suludo da u ovakvim uslovima otvorite firmu i radite", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca Srbije.

Od početka krize, u Srbiji je nestalo više od 600.000 radnih mesta, što je za ekonomiju poput naše ravno tektonskom poremećaju, kaže ministar privrede Saša Radulović.

Radulović kaže da se ne dovodi u pitanje da li će se nešto uraditi, već koliko se može uraditi u narednim godinama.

"Nema nesaglasnosti oko toga da li smanjiti, i to značajno, namete na rad, već je pitanje koliko može do kraja godine, koliko sledeće, koliko 2015. Oko toga idu razgovori i pitanje koje teške mere štednje treba odabrati tako da se tranzicija i mere štednje ne prelome preko leđa najisromašnijih", rekao je Radulović.

U Asocijaciji malih i srednjih preduzeća upozoravaju da ni smanjenje poreskih stopa neće dati "spektakularne rezultate".

"Neće od ujutro početi zapošljavanje, ali je sigurno da je to korak u pravom smeru. Matrica je da se ispravi nepravda da su zarade u javnom sektoru zarade 25 odsto, da u ovoj zemlji dodatu vrednost raspoređuju svi koji ih ne stvaraju i da smo mi privrednici postali protočni bojler u kojem banke, javni sektor i država ostvaruju svoje interese", kaže Milan Knežević iz Asocijacije.

Privrednicima smeta i što su, kako kažu, do sada strane investicije bile favorizovane posebno za dobijanje subvencija. Pravila za dodelu subvencija biće promenjena, najavljuje ministar i naglašava da će ubuduće razvoj biti oslonjen upravo na domaća preduzeća, bez obzira na to u čijem su vlasništvu. Ono zbog čega svi trpe je - siva ekonomija.

Dragan Trivan iz udruženja "Poslodavac" naglasio je da država, privreda i građani trpe posledice sive ekonomije u kojoj je oko 650.000 ljudi. Država gubi 1,5 milijardi evra, ističe Trivan.

"Kad je Stros-Kan bio na razgovorima ovde u Vladi, zajedno smo identifikovali da je sivo tržište razvojna šansa, u smislu - ako pametnom fiskalnom i regulatornom politikom dovedemo do toga da se ne isplati toliko držati ljude na crno, onda će oni ulaziti u legalne tokove", kaže ministar Radulović.

Smanjivanjem sive ekonomije bruto domaći proizvod mogao bi da se podigne za jedan do dva odsto, povećao bi se broj poreskih obveznika, a onda bi bilo moguće smanjenje poreza za sve.

Taj točak promena Vlada će, kaže Radulović, pokrenuti naredne godine, a pre toga biće izmenjeni zakoni o radu, stečaju, planiranju i izgradnji, o privatizaciji i ukidanju nekih propisa.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво