Читај ми!

Smanjenjem "crnog tržišta" do oporavka

Siva ekonomija u Srbiji obuhvata 30 odsto bruto domaćeg proizvoda, rekao ministar privrede Saša Radulović i dodao da je, za izlazak iz krize, šansa u smanjenju "crnog tržišta".

Ministar privrede Srbije Saša Radulović izjavio je da je smanjenje "crnog tržišta" najveća šansa Srbije i zamajac za izlazak iz krize, naglasivši da je to definisano u njegovom razgovoru sa Dominikom Stros-Kanom.

Na predstavljanju specijalne publikacije nedeljnika NIN Top500, Radulović je rekao da siva ekonomija u Srbiji obuhvata 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

"Ako samo mali deo te privrede u prevedemo legalne tokove, dobićemo dodatno povećanje BDP-a od jedan do dva odsto u naredne dve godine", rekao je Radulović u Privrednoj komori Srbije (PKS).

On je istakao da grešku od pre godinu dana Srbija ne bi trebalo da ponovi, a tada su porezi povećani putem fiskalne konsolidacije, što je, kako je naveo, rezultiralo smanjenjem privredne aktivnosti i padom prometa u trgovini.

"Zbog toga sad u budžetu imamo rupu dublju za četiri milijarde", istakao je srpski ministar privrede.

Radulović je kazao da je suzbijanje sive ekonomije moguće jedino u sadejstvu mera za smanjenje dažbina na rad i promena Zakona o radu, kako bi se poslovanje privrednika olakšalo.

Prema njegovim rečima, uz znatno smanjenje doprinosa, biće uvedeno progresivno oporezivanje, kakvo postoji u razvijenim zemljama.

Cilj je da privreda sve manje počiva na subvencijama, a sve više na zdravim temeljima, rekao je Radulović, ističući da će se privredi najbolje pomoći tako što će sadašnja nerazumna opterećenja na rad biti smanjena.

Predsednik PKS-a Željko Sertić istakao je da je poboljšanje ekonomske situacije u Srbiji najvažniji cilj države i da se od tog zadatka ne može odstupiti.

"Ekonomiju su kao najvažniji prioritet u ovom trenutku proklamovali najodgovorniji čelnici države. U najtežem momentu se hvatamo u koštac s problemima, ali je vrlo važno što te probleme možemo da nazovemo pravim imenom i nema ograničenja kada kažemo da postoje", rekao je Sertić.

On je ocenio da u Srbiji nije lako poslovati, jer postoji dosta problema, pa su neophodni veliki trud i lični angažman za ostvarivanje dobrog poslovnog rezultata.

Prema Sertićevim rečima, to će omogućiti i razvoj dobrog poslovnog ambijenta, što dalje vodi dobrom tržištu i uređenoj državi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво