Pelet sve traženiji

Cena peleta raste, ali je i pored toga tražnja sve veća. Potrošači koji greju veće površine i koji su do sada koristili ugalj ili ogrevno drvo sve češće se opredeljuju za pelet. Za godinu dana u Srbiji otvoreno pet novih fabrika za proizvodnju ogrevnog peleta.

Do ove sezone, grejanje na pelet bilo je najjeftinije. Iako je tona peleta 15 do 20 odsto skuplja nego prošle godine, potražnja je sve veća. Proizvođači kažu da bi mogli da prodaju i deset puta više. Sa porastom tražnje raste i broj fabrika peleta. Za samo godinu dana, otvoreno ih je pet.

Do prošle godine, gotovo cela proizvodnja plasirana je u izvoz, dok su ove godine gotovo polovinu proizvodnje peleta već prodali na domaćem tržištu.

Pelet je, pre svega, čist energent. Praktično sve sagori, jer od jedne tone ostane do deset kilograma pepela. Iako je poskupeo, i dalje je isplativ za grejanje.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Branko Glavonjić kaže da je pelet vrlo konkurentan gasu, kao i mazutu, koji je znatno skuplji od peleta, ali nije konkurentan uglju i ogrevnom drvetu.

"Imajući u vidu da je pelet veoma komforan energent, a ako se uporedi sa ostalim energentima, ima mnogo prednosti, što je bio jedan od razloga zašto su se brojna domaćinstva odlučila da pređu na pelet i zamene svoje kotlove", kaže Glavonjić.

Prodaja kotlova i peći na pelet za deset odsto je veća nego prethodne godine, a na stovarištima kažu da prodaja tog ogreva ide odlično.

Saša Petrović iz Stovarišta ogreva "Beograd" kaže da je interesovanje za pelet poraslo u poslednje dve godine.

"Pelet kupuju uglavnom oni koji greju od 120 do 200 kvadrata i više. Uglavnom su to veći potrošači koji su do sada koristili ili ugalj ili ogrevno drvo", objašnjava Petrović.

Pelet treba kupovati na kraju grejne sezone za narednu zimu, jer je tada i najjeftiniji. Krajem aprila fabrička cena peleta bila je 135 do 140 evra po toni, a sada košta i do 180. Na stovarištima košta oko 210 evra.

Taj posao je veoma unosan, pa ne čudi što je na srpskom tržištu sve više proizvođača peleta. Prošle godine je bilo 16 fabrika peleta, a ove godine već je registrovana 21.

Pokretanje proizvodnje je skupo, ali brzo se isplati. Iako je konkurecija sve veća, peletu cena ne pada.

Profesor Glavonjić objašnjava da je jedan od razloga relativno visokih cena peleta i rast cena drvne sirovine.

"U Srbiji, značajni konkurenti proizvođačima peleta jesu fabrike za proizvodnju drvnih ploča i iverica. Oni koriste istu polaznu sirovinu kao i proizvođači peleta, što naravno znatno utiče na rast cena drvne sirovine", kaže Branko Glavonjić.

Za proizvodnju peleta najbolji su ostaci bukovog drveta, topole i četinara, a Srbija ima veliki drvni potecijal. To našoj zemlji može dobrim delom da zameni uvozna goriva, ali to je i šansa za izvoz.

Prošle godine, država je od izvoza peleta zaradila 7,5 miliona evra, što je 13 odsto više nego 2011. godine. Evropske zemlje troše 80 odsto svetske proizvodnje peleta.

broj komentara 15 pošalji komentar
(nedelja, 12. okt 2014, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor

Postovani, nisam probao, ali evo nekog mog logickog razmisljanja: Obicna pec sem tzv. "cuga" nema kontrolu protoka vazduha za gorionik. Obzirom da pelet vrlo brzo izgori, vi bi ste u obicnoj peci verovatno mogli da ga koristite kao i obicna drva za ogrev, s tim sto bi ste umesto 1 tonu, potrosili 20 :) Ali verujem da bi odredjene modifikacije mogle da se urade i za obicnu pec :) Ukljucujuci i loziste, koje je kod peci na pelet plice od lozista obicnih peci.

(sreda, 09. apr 2014, 09:56) - ranko [neregistrovani]

pelet

a od cega je napravljen gde se moze kupiti .

(četvrtak, 03. apr 2014, 18:45) - anonymous [neregistrovani]

pomoc

Dali moze da se lozi pelet u obican sporet recimo alfa 7 hvala vam.

(subota, 22. feb 2014, 08:31) - Zoca [neregistrovani]

ponuda

Bavim se secom i izradom drvni sortimenata,mogu da obezbedim valiku kolicinu sirovine.Radi se o otpadu i granjevini koja mora da se melje.

(utorak, 07. jan 2014, 20:51) - anonymous [neregistrovani]

pelat

zanima me koju vrstu sirovine imas za proizvodnju pelata,kao i cena.pozdrav

(petak, 15. nov 2013, 00:14) - Djordje [neregistrovani]

Potrebna piljevina

Pozdrav,ja sam pokrenuo malu proizvodnju peleta
pa bi mi trebala sirovina.Ako ste u blizini mozda mozemo da dogovorimo otkup.Moj mail djole0103@gmail.com Smederevska Palanka

(utorak, 12. nov 2013, 21:53) - anonymous [neregistrovani]

navala

kazu da ce pelet biti veoma skup a vec je blizu sa cenama u italiji i ostalim zapadnim zemljama u italiji na primer 70 dzakova po 15 kila kosta 300 evra a u srbiji kosta 210-240 a standard gradjana u srbiji nije isti kao na zapadu nego nasi misle preko noci da seobogate sto cisto sumljam jer ce narod da se okrene uglu i drvima hvala bogu sto imamo takvu mogucnost.

(nedelja, 10. nov 2013, 15:05) - anonymous [neregistrovani]

Potreba za strugotinom

Mi pokrecemo proizvodnju peleta i potrebba za sirovinom nam je velika. Ukoliko ste raspolozeni za saradnju javite se mail-om na maja.mrsic2104@gmail.com

(petak, 01. nov 2013, 23:01) - anonymous [neregistrovani]

pelet

imam puno sirovina za proizvodnju peleta,piljevine i strugotine,kako bih to mogao da plasiram na trziste?hvala unapred na ogd

(petak, 01. nov 2013, 00:03) - Filip O. [neregistrovani]

agro-pelet

Cena drvenog peleta zna dosta da varira ali sta je sa agro peletom???Razlika izmedju agro i drvenog peleta je samo 5 posto u kaloricnoj vrednosi a cena 140 evra po toni cele godine!!!