Читај ми!

"Mercedes" ulaže u Srbiji

Kompanija "Mercedes" će napraviti strateško partnerstvo sa beogradskim "Ikarbusom", potvrdio RTS-u direktor "Mercedes Benca" za Srbiju Rolf Jirgen Zajarle na Sajmu automobila u Frankfurtu. "Fijat" na Sajmu predstavlja novi model "500L living".

Nemačka automobilska kompanija "Mercedes" napraviće strateško partnerstvo sa beogradskim proizvođačem autobusa "Ikarbusom" uz pomoć Vlade Srbije, potvrdio RTS-u direktor "Mercedes Benca" za Srbiju Rolf Jirgen Zajarle na Sajmu automobila u Frankfurtu. Razgovara se i o fabrici kamiona u Priboju.

Na šasiji "Mercedesa" i uz njihov menadžment, "Ikarbus" će praviti nadogradnju za autobuse i to ne samo za naše, već i za treća tržišta.

Razgovaralo se i o fabrici kamiona u Priboju, ali još se prikupljaju informacije o mogućim oblicima saradnje.

To bi bila druga veća strana kompanija koja dolazi u Srbiju i sigurno bi na duži rok bilo rešeno pitanje autobusa za gradski prevoz, ali i velikih autobusa za međugradski prevoz.

Što se tiče nastupa na 65. sajmu automobila u Frankfurtu, "Fijat" predstavlja svoj novi proizvod, "fijat 500L living", model sa sedam sedišta, duži od osnovne verzije.

On će biti dopunjen sa tri mala motora, dva benzinska od 900 i 1.400 kubika "turbo", jednim novim dizelašem od 1.600 kubika, koji je takođe "turbo".

Ovo je veoma značajno, jer je "Fijat" do šestog meseca izvezao iz Srbije 839,6 miliona evra ili četiri puta više nego što je auto-industrija Srbije do sada izvezla.

Do kraja godine, izvoz "500L-a" i "500L-a living" distići će čak 1,6 milijardi evra, što će biti najveći pojedinačni izvoz automobilske industrije na Balkanu.

Prema rečima stručnjaka, to je veliki uspeh s obzirom na to da fabriku u Kragujevcu opslužuje samo 3.000 radnika.

Ukupno treba da se proizvede oko 100.000 vozila, a čak 25 odsto treba da ode na američko tržište.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво