Ponovo slobodan izvoz pšenice u Makedoniju

Od sutra bez ograničenja izvoza pšenice u Makedoniju, jer prestaje da važi sporna makedonska uredba. Državni sekretar Danilo Golubović istakao da je najvažnije da nije došlo do "trgovinskog rata" između dve zemlje.

Makedonija će sutra ukinuti spornu uredbu o ograničenju uvoza pšenice u tu zemlju, a srpski stručnjaci ocenjuju da je najvažnije što je Srbija taj problem rešila insitutucionalnim putem, u okviru CEFTA. Deo uredbe koji se odnosi na brašno prestaje da važi 15. septembra.

U Ministarstvu trgovine naveli su da će izvoz pšenice iz Srbije u Makedoniju sada moći da se obavlja bez ikakvih ograničenja, nakon dva meseca važenja uredbe, koja je uslovljavala uvoz srpskog žita kupovnom makedonske robe.

Makedonija je meru o ograničenju uvoza pšenice i brašna uvela 1. jula. Mera je predviđala da za kilogram uvezene pšenice makedonski uvoznici moraju da kupe tri kilograma domaće, a za kilogram uvezenog brašna četiri kilograma domaćeg žita.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović istakao je da je ukidanje sporne makedonske uredbe "sjajna vest", istakavši da trgovinska osveta ne bi ničemu vodila, već bi nanela štetu privrednim subjektima.

"Srbija je u ovom celom procesu zaista pokazala da su se naš kurs i vladina politika promenili, kao i da je naš imidž u međunarodnoj zajednici znatno poboljšan", rekao je  Golubović Tanjugu.

On je naglasio da je Srbija, iako možda malo na svoju štetu, celu situaciju ispratila institucionalno, što je veoma bitno.

"Sazvali smo komitet CEFTA, dobili podršku svih članica. Makedonija je bila ta koja je bila loš momak u ovoj situaciji, nije bilo korektno što su prolongirali momenat kada će skinuti ovu jednostrano donetu meru", rekao je Golubović.

On je istakao da je najvažnije da nije došlo do "trgovinskog rata" i da tradicionalno dobri trgovinski odnosi Srbije i Makedonije, kao i plasman srpske robe nisu narušeni.

Kada je reč o budućim mehanizmima za sprečavanje takvih jednostranih poteza, Golubović je rekao da sada postoji mogućnost da zemlja i pre zasedanja CEFTA spremi kontramere.

"Sam komitet CEFTA je primetio da neke zemlje to stalno rade, sukcesivno i u istom periodu prema istim zemljama i proizvodima, pa ubuduće imamo tu mogućnost", kazao je Golubović.

Sertić: Bez administriranja države 

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić istakao je da Makedonija u okviru CEFTA nije smela da donese takvu odluku koja je usred žetve dovela do toga da je izvoz žita iz Srbije praktično sprečen.

Privrednici smatraju da bilo koja prepreka i administriranje države nije dobro i kvalitetno, kazao je Sertić.

"Razumemo da oni štite svoje proizvođače i interese, ali, s druge strane, to pravi probleme u celom regionu", upozorio je Sertić.

Srbija je, na primer, mogla da uvede recipročne mere za vino, povrće i neku drugu robu, što bi izazvalo spiralu međusobnih problema, što nije interes nijedne države, niti privrednika, rekao je Sertić.

Prema podacima PKS, Srbija godišnje izveze oko 50.000 tona pšenice i 45.000 tona brašna u Makedoniju. U julu je izvezeno 67 tona brašna i 768 tona pšenice.

U Ministarstvu trgovine Srbije naveli su ranije da, iako je Uredbom predviđeno da uvoz pšenice i brašna u Makedoniju bude ograničen do 31. decembra ove godine, sporni propis u delu koji se odnosi na pšenicu prestaće da važi 2. septembra. Uredba o ograničenju uvoza brašna iz Srbije prestaće da važi 15. septembra, kada će i brašno moći bez ograničenja da se izvozi u Makedoniju.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić ranije je izrazio očekivanje da Makedonija neće ubuduće pribegavati bilo kakvim restriktivnim merama, jer je u interesu obe zemlje da protok robe bude slobodan u oba pravca.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se iskoristili svi potencijali, obim robne razmene između Srbije i Makedonije mogao bi da poraste sa sadašnjih 600 miliona na milijardu evra.

Vlada Makedonije donela je odluku da ukine uslovljeni uvoz pšenice, jer je ocenila da se tržište pšenice stabilizovalo i da su se stvorili uslovi za ukidanje zaštitne mere uslovljenog uvoza pšenice iz inostranstva.

Analize makedonskog Ministarstva poljoprivrede ukazuju na to da je 95 odsto domaće proizvodnje već otkupljeno, sa čime su se stvorili uslovi za povlačenje zaštitne mere.

Navedeno je i da se završava proces stabilizacije tržišta brašna u Makedoniji i da se očekuje da bude ukinuta mera uslovljenog uvoza brašna u prvoj polovini sledećeg meseca.

Na sastanku komiteta CEFTA u Beogradu 22. jula sve članice izvršile su pritisak na Makedoniju da se obaveže da ukine spornu odluku u razumnom vremenskom roku, koji je oko mesec i po dana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво