Registar zaposlenih za uštede u budžetu

Ministarstvo finansija uputilo Vladi na usvajanje Uredbu o izradi jedinstvenog Registra zaposlenih u javnom sektoru. Registar će biti osnov da se od 2014. godine uvede centralizovana isplata zarada, navodi Ministarstvo i ističe da bi time država mogla da ostvari uštede i do 10 odsto.

Ministarstvo finansija pripremilo je i uputilo Vladi Srbije na usvajanje Uredbu o izradi jedinstvenog Registra zaposlenih u javnom sektoru, koji treba da bude uspostavljen do kraja septembra, saopštilo je to ministarstvo.

"Uvođenje Registra zaposlenih u javnim službama je bitan segment strukturnih reformi javnog sektora, koje je u junu predložio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, kroz izmene Zakona o budžetskom sistemu", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je uvođenje registra zaposlenih u javnim službama podržao i Fiskalni savet.

Registar će, po oceni Ministarstva finansija, "pomoći da se uspostavi red u državi i biće osnov da se od naredne godine uvede centralizovana isplata zarada svim zaposlenima u javnim službama preko Uprave za trezor.

Procenjuje se da bi time država ostvarila uštede u budžetu i do 10 odsto.

"Ministar finansija će putem registra moći da prati sve izdatke za zaposlene u javnim službama, kao što su zarade, plaćanja za prekovremeni i noćni rad, bonusi, što će stvoriti uslov da se eliminišu svi fiktivni i nepotrebni rashodi u koje ministarstvo sada nema uvid", navodi se u saopštenju.

Dodatno će, kako se očekuje, registar omogućiti da se napravi detaljna analiza optimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, kako bi se uspešnije sprovodile strukturne reforme.

Registar će voditi Uprava za trezor u elektronskom obliku, a svi budžetski korisnici, na svim nivoima, biće u obavezi da mesečno dostavljaju podatke o broju zaposlenih i angažovanih na radu po bilo kom osnovu, kao i o njihovim primanjima.

Uredbom je predviđeno da korisnicima javnih sredstava koji ne ispunjavaju obavezu dostavljanja podataka do sedmog u mesecu za prethodni mesec ili ne dostave tačne podatke, ministar finansija može privremeno da obustavi isplatu aproprijacija ili plata ili prenos transfernih sredstava, odnosno pripadajućeg dela poreza na zarade i poreza na dobit preduzeća jedinici lokalne vlasti dok ne ispune obaveze.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 29. sep 2013, 17:53)
marijuca [neregistrovani]

platni razredi

za isti posao ista plata ma gde da se radi u srbiji da nema povlastica za NBS RAZNE SAVETEI DR......

(utorak, 27. avg 2013, 19:45)
Lliljana K. [neregistrovani]

Kako do uštede

U javnom sektoru načelnici i direktori sektora, koji su najčešće na ta mesta postavljeni po principu podobnosti, imaju od 50% do 100% veće zarade od svojih kolega sa istim zvanjima, a možda većim znanjima i iskustvom. To vredja zdrav razum i kolege, a već dugo predstavlja veliki prostor za uštede. Moje mišljenje je da bi ta razlika trebala da bude od 10% do max 30%.