Читај ми!

Udarna rupo moja pređi na drugoga

Ugroženo održavanje puteva, jer za to nema para, upozoravaju lokalne samouprave. Opštine traže da se ponovo deo novca od akciza na gorivo uplaćuje lokalnim samoupravama za održavanje puteva i saobraćajnica.

Održavanje puteva u Srbiji dovedeno je u pitanje. Država je Uredbom o kategorizaciji iz februara 2012. u nadležnost lokalnih samouprava prebacila 6.000 kilometara saobraćajnica. Obećala je i da će za to iz budžeta ove godine dobiti tri milijarde dinara, ali je rebalansom taj iznos prepolovljen. Opštine traže da se ponovo deo novca od akciza na gorivo uplaćuje lokalnim samoupravama za održavanje puteva i saobraćajnica.

Prvo su opštine dobile dvostruko više novca od poreza na dohodak građana. Onda su ukinute ili smanjene takse koje su naplaćivale. Opštine su dobile i da održavaju 6.000 kilometara bivših regionalnih puteva.

Novica Radosavljević iz Direkcije za urbanizam i uređenje Prokuplja kaže da su dobili odgovarajuću sumu novca za održavanje 52 kilometra puteva.

"Prvobitno je planirano oko 26 miliona dinara, međutim ta suma je već prepolovljena na 13 miliona. Mi naš deo posla radimo, raspisali smo javnu nabavku velike vrednosti za održavanje tih puteva, ali ako bude para od Republike radićenmo ako ne nećemo jer mi nemamo odakle", kaže Radosavljević.

Kraljevčani brinu o 345 kilometara puta. "Što se tiče sredstava koja su potrebna za održavanje grad Kraljevo može da opredeli ta sredstva otprilike za polovinu dužine puteva", kaže Milanko Erac iz Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljeva.

Za održavanje puteva do kraja godine potrebno je po proceni stručnjaka oko sedam milijardi dinara, a da bi se ispunili osnovni standardi bezbednosti saobraćaja bar dve milijarde.

Međutim novca nema ni za osnovne potrebe, kažu u Stalnoj konferenciji gradova i opština. Podsećaju da je Ministarstvo finansija obećalo pomoć - 500 hiljada dinara po kilometru, ali je iznos rebalansom prepoloveljen na milijardu i po.

Saša Paunović iz Stalne konferencije gradova i opština kaže da u ovom trenutku postoje  sredstava za održavanje 30 odsto lokalnih saobraćajnica i polovine državnih puteva koje su nam prenete u nadležnost.

"Građani treba da znaju da opštine i gradovi nisu u stanju da održavaju ove saobraćajnice i da kad naiđu na udarnu rupu na putu ne treba da se ljute na lokalnu vlast", kaže Paunović.

Za sedam meseci ove godine u Srbiji se dogodilo više od 20 hiljada saobraćajnih nesreća, a stručnjaci kažu da su uzrok svake desete - loši putevi. Da li će opštine i kada dobiti više novca da bi mogle bolje da održavaju saobraćajnice za koje su nadležne samo je jedno od brojnih pitanja koja čekaju novog ministra finansija.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара