Читај ми!

Štednja i budžet na vreme uslovi za kredit

Srbija može da očekuje dva kredita do kraja 2014. godine, ukupno pola milijarde dolara, kaže za RTS novi direktor kancelarije Svetske banke za Srbiju Toni Verheijen. Na srpskoj Vladi je da pokaže političku volju za sprovođenje teških reformi, koje su i uslov za nove pozajmice, kaže Verheijen.

Novi direktor kancelarije Svetske banke za Srbiju Toni Verheijen rekao je za RTS da Srbija može da očekuje dva kredita do kraja sledeće godine, ukupno pola milijarde dolara. Prema njegovim rečima, na srpskoj Vladi je da pokaže političku volju za sprovođenje teških reformi, koje su i uslov za nove pozajmice.

Najavljeno je da je Svetska banka voljna da odobri novi kredit za srpski budžet, 250 miliona dolara. Pod kojim uslovima će on biti odobren?

Verheijen: Reč je o dva zajma i prvi bi bio od 250 miliona dolara pod uslovom da Vlada sprovodi akcioni program koji je usvojila u junu i julu, a koji se tiče reforme javnih preduzeća, kao što je prelazak na njihovo tržišno poslovanje, potom da se završi restrukturiranje državnih preduzeća ili da se nađu strateški partneri, kao što je to slučaj "Jata". Drugi uslov je da se za narednu godinu usvoji budžet koji će biti u skladu sa realnom makroekonomskom situacijom.

Kada tačno treba da vidite da je urađen budžet za sledeću godinu?

Verheijen: Ukoliko hoćemo da odobrimo novac u ovoj godini, budžet za narednu godinu treba da bude usvojen do kraja novembra.

Pomenuli ste dva kredita, šta je sa drugim?

Verheijen: Program sa srpskom Vladom temelji se na dva akciona plana, reformi javnih i restrukturiranja državnih preduzeća, koja bi trebalo da budu okončana do kraja 2014. i do tada možemo da damo drugi kredit.

Koliko novca može da se očekuje u okviru tog drugog zajma?

Zavisi od Vlade, ali može da se opet očekuje od 200 do 250 miliona dolara.

Kako smo razumeli, za Svetsku banku nije uobičajeno da novac daje zemlji koja nema aranžman sa MMF-om.

Verheijen: Mi obično pratimo procene MMF-a o makroekonomskom sistemu i ukoliko ga nema mi moramo da uradimo sopstvene analize, kako bismo našem Odboru izvršnih direktora objasnili zbog čega je i pored toga što programa sa MMF-om nema, makroekonomska situacija u zemlji stabilna i zbog čega želimo tu i da odobrimo novac za budžet.

Ali zbog čega mislite da će to biti realan budžet, šta je ono šta će vas uveriti i da je održiv?

Verheijen: Na osnovu naše procene koju smo uradili tokom leta pokazalo se da su mere Vlade u skladu sa smanjenjem deficita, iako smo im preneli da je potrebno rezanje troškova za još pola procenta.

Koji je prvi signal koji će vas uveriti da je Srbija u tom pogledu na pravom putu?

Verheijen: Najpre želimo primenu akcionog plana, jer smo izračunali da bez reforme javnih preduzeća i restrukturiranja državnih, Srbija ima trošak u visini od dva i po procenta bruto društvenog proizvoda, što je veoma visoko i neodrživo. Potom želimo da u budžetu za 2014. godinu vidimo smanjenje deficita za pola procenta u odnosu na ovogodišnji rebalans, a to odgovara smanjenju ukupnih rashoda za jedan procenat.

Vi ste novi na ovoj poziciji u Srbiji, koju ste preuzeli u trenutku kada se Vlada rekonstruiše. Koliko Vas to zabrinjava i gde vidite ekonomske izazove za Srbiju?

Verheijen: Glavni izazovi biće u tome da Vlada bude odlučna i da se pridržava onog što je definisala kao sopstveni program, a reč je o teškim i bolnim reformama.

Da li vidite političku volju za sprovođenje tih teških refromi u Srbiji?

Verheijen: Nakon razgovora koje sam imao sa Vladom, sve ukazuje na to da postoji politička volja i mi moramo da je ispratimo i da je podržimo koliko je to moguće.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво