Uskoro plan konsolidacije "Resavice"

Cilj je da "Resavica" održivo posluje i funkcioniše, bez pomoći države i subvencija, kaže ministarka Zorana Mihajlović. Neophodno je da se svi rudnici koji su u sistemu tog javnog preduzeća vežu za termoelektrane, kako bi finalni proizvod u vidu energije obezbedio dodatni prihod. Dodala je da postoje zainteresovani investitori za strateško partnerstvo.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović najavila je plan konsolidacije Javnog preduzeća Resavica, čiji je cilj opstanak i efikasno poslovanje svih devet rudnika u okviru tog preduzeća i očuvanje radnih mesta svih rudara i drugih zaposlenih.

"Cilj je da Resavica održivo posluje i funkcioniše, bez pomoći države i subvencija. Prethodnih godina su pravljeni neuspešni programi, jer se niko nije istinski bavio Resavicom i ovim krajem", rekla je ministarka u okviru nacionalne konferencije o podzemnoj eksploataciji uglja, na kojoj čelnici svih devet rudnika JP Resavica predstavljaju svoje planove razvoja.

"Moj zadatak i cilj ministarstva je da se pobrinemo da svi radnici koji rade u Resavici ostanu na svojim radnim mestima", istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da je Resavica paradigma Srbije, jer "kroz teško stanje u kojem se Resavica nalazi vidimo i stanje Srbije, koja ima ogromne potencijale, ali je potrebno napraviti nekoliko važnih koraka kako bi se oni iskoristili".

Mihajlović je izjavila da je cilj da se JP Resavici obezbede sredstva za opremu, kao i nove investicije i da u dogledno vreme preduzeće počne da funkcioniše.

Ona je izjavila da je neophodno da se svi rudnici koji spadaju u sistem JP Resavica vežu za termoelektrane, kako za one koje postoje, tako i za one koje će tek biti izgrađene, kako bi finalni proizvod u vidu energije obezbedio dodatni prihod Resavici.

Ministarka je pozvala učesnike konferencije da daju svoje predloge za plan konsolidacije, jer kako je rekla, neophodan je timski rad kako ministarstva, tako i sindikata i menadžmentu rudnika.

Otvoren Četvrti blok jame Ravna Reka

U Rudniku mrkog uglja Rembas u Resavici otvoren je Četvrti blok jame Ravna reka u koji je uloženo oko 3,5 miliona evra.

Ministarka Mihajlović je novinarima nakon otvaranja i obilaska jame kazala da će godišnji prihod od eksploatacije uglja u novoj jami, kada se dostigne pun kapacitet, biti 20 odsto veći od početnog ulaganja.

Ona je kazala i da će, po planu, do 2020. godine biti potrebno 250 novih radnika.

"Priprema je napravljena i ovde će se dobijati ugalj, a ljudi će raditi. Ovaj kraj može da ide napred", kazala je Mihajlovićeva. 

Direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja Resavica Vladan Milošević je rekao da se ove godine očekuje mesečna proizvodnja od oko 1.500 tona uglja u novoj jami.

"U sledećoj godini proizvodiće se po 5.000 tona mesečno, a kada bude dostignut pun eksploatacioni kapacitet, proizvodiće se 8.000 tona mesečno, odnosno oko 100.000 tona godišnje", kazao je Milošević.

Radovi na Četvrtom bloku jame Ravna Reka, započeti su 2008. godine. Rudnik Rembas posluje u okviru JP "Resavica".

Ima zainteresovanih za strateško partnerstvo

Ministarka Mihajlović izjavila je da ima zainteresovanih investitora za strateško partnerstvo u JP "Resavica".

"Moramo da nađemo partnere i o tome se razgovara", rekla je ona novinarima posle otvaranja i obilaska Četvrtog bloka jame Ravna Reka.

Mihajlovićeva je dodala da su prioriteti izgradnja termoelektrana Štavalj" i "Despotovac" i naglasila da su partneri iz Češke zainteresovani za to, dok su investitori iz Poljske zainteresovani za inansiranje projekata.

Prema njenim rečima, partnerstvo će biti zasnovano na obostranu korist, tako da Srbija dobije opremu za rudnike i elektrane.

Mihajlovićeva je istakla i da država ne može da obezbedi između 700 i 800 miliona evra za izgradnju TE "Štavalj", već za to mora da nađe partnera.

Precizirala je da će Vlada Srbije u avgustu usvojiti plan konsolidacije JP "Resavica" i dodala da će u narednih mesec dana moći da se dostave sugestije na predloženi plan konsolidacije "Resavice".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво